11 Ocak 2010

Ortak internet kullanımına dikkat edin

http://nocbilisim.medianova.tv/haber/haber7/photos/896920081101013006503.jpg
Bilgisayar Güvenliği Uzmanı Ömer Bağcı, özellikle apartman ve sitelerde yoğun olarak komşular arasında kullanılan ortak internet kullanımının gerçek hat sahibine büyük zararlar verebileceğini söyledi.

Kablolu veya kablosuz (wireless) bağlantılarında ortak kullanıcılardan birinin suç oluşturacak bir işlem yaptığında, savcılık tarafından bağlanılan modemin IP numarasından yararlanarak hat sahibi kişinin adresinin bulunabildiğini ifade eden Bağcı, "Kablolu veya kablosuz ortak kullanım olan internetlerde yaşanan tüm olumsuzluklardan internet hattının sahibi 1. derece sorumludur. Cezai işlemler onun adına yapılır. Örneğin herhangi bir internet hattından bilerek veya bilmeyerek birisi internete girse oradan çocuk pornosu indirse veya devlet büyüklerine hakaret etse, fuhuş ya da uyuşturucu ticareti yapsa tek sorumlusu hattın sahibi olur. Hat sahibi de böyle bir durumda bunu kendisinin yapmadığını ispat etmesi gerekir. İspat edemezse zanlı konumuna düşer. Onun için her internet hattının bir kullanıcısı olmalıdır. " dedi.

Akşama kadar yüzlerce kişinin giriş yaptığı internet kafelerdeki tüm bilgilerin kayıt altına alınmasının yasal zorunluluk olduğunu ifade eden Bağcı, "İnternet kafelerdeki bilgisayarları kullanan tüm kullanıcıların da yaşanabilecek bir olumsuzluğa karşı TC kimlik numaralarıyla girdikleri bütün siteler kayıt edilmek ve bir yıl boyunca saklanmak zorundadır." diye konuştu.

İş yerlerinde de 5651 Sayılı İnternet Suçlarıyla Mücadele Kanunu'na göre, iş verinin internet kullanımı yapan çalışanlarının internet trafiğini takip etmek zorunda olduğunu ifade eden Bağcı, "İşveren ilgili kanunla belirtilen içeriklere erişimi engelleme ve yaşanan internet trafiğini en az altı ay boyunca kayıt altında tutmak zorundadır. İşyerlerinde de yaşanacak bir internet suçunda işveren, bilgi işlem müdürü veya şirket müdürü direk sorumludur. İşyerlerinde internet trafiğini takip eden ve depolayabilen cihazların-programların bulunması gerekir. Bu olumsuzluklarla karşı karşıya kalmak istemeyenler belirtilen kurallara uymak zorundadır. Çağımızın vazgeçilmezi internet doğru kullanıldığında hayatımızı çok kolaylaştırır. Komşularımıza karşı iyi olacağız, internet kullanımını ucuza getireceğiz derken zor durumda kalmamalıyız." şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum