3 Ocak 2010

Tüketiciyi aldatanlara ceza artışı

Ulusal yazılı ve görsel basında tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygulanacak cezanın 2010 yılı için 68 bin 678 liraya çıkarıldığı bildirildi.
http://www.habervaktim.com/resim/resim101108_2.jpg
Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, yaptığı açıklamada, tüketicileri aldatanlara yönelik verilen cezaların 2010 yılı için yeniden belirlendiğini söyledi.

Ticari reklam ve ilanların yasalara uygun dürüst ve doğru olmaması, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı olması durumunda uygulanacak cezanın 6 bin 867 lira olduğunu ifade eden İnan, şöyle konuştu: ''Ulusal ve görsel basında tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmaların cezası ise 68 bin 678 liraya çıkarıldı. Tüketicinin eğitilmesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen usül ve esaslara aykırı hareket edilmesi durumunda firmanın alacağı ceza ise bin 144 lira olarak belirlendi. Aykırılık, ülke bazında yayın ile gerçekleşirse 10 katı ceza uygulanacak.''

-DİĞER CEZALAR-

İnan, garanti belgesiyle ilgili cezanın ise 228 liraya yükseltildiğini dile getirerek, ''Tüketiciye garanti belgesi verilmemesi, garanti süresi içinde arızalanan malın ücretsiz tamir edilmemesi hallerinde firma bu cezaya çarptırılacak'' dedi.

Ülkede üretilen ya da ithal edilen ürünlerin Türkçe kılavuzu olmadan satılması durumunda firmaya verilecek cezanın 228 liraya çıkarıldığını bildiren İnan, kampanyalı satışlarda, tüketicinin vazgeçmesinin ardından o ana kadar ödenen bedeli geri vermeyen firmaların ise 572 lira cezayla karşılaşacağını bildirdi.

İnan, kampanyalarda satış ve teslim tarihi ile ilgili bilgilerin tüketiciye sunulmaması halinde verilecek cezanın ise 228 milyon liraya yükseltildiğini belirterek, satışa sunulan ayıplı malların ya da ambalajlarının üzerine ''özürlüdür'' ibaresi yazmayan firmaların da 228 lira ceza ödeyeceğini kaydetti.

Kapıdan satışlarda kurallara aykırı edenlerin 228 ile 572 lira arasında ceza ödeyeceğini vurgulayan İnan, firmaların tüketicilerin haklarına aykırı etmemeleri uyarısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum