27 Şubat 2010

''Çirokek Zivistane'' adlı Kürtçe Tiyatroya Büyük İlgi

http://www.diyarbakir.bel.tr/newsimages/20102270339859.JPG
Ünlü tiyatro sanatçısı Haldun Dormen'in Kürtçe olarak sahnelediği ''Bir Kış Öyküsü '' aldı müzikalin prömiyeri, Diyarbakır'da yapıldı. Müzikal, büyük ilgiyle izlendi.

Cevat Fehmi Başkut'un ''Buzlar Çözülmeden'' adlı eserinden Haldun Dormen ve Kemal Uzun tarafından müzikale uyarlanan ''Bir Kış Öyküsü'' müzikali, ''Çirokek Zivistane'' adıyla Kürtçe olarak seyircisiyle buluştu. Haldun Dormen'in yönettiği, zor kış koşulları nedeniyle yollarının kapanmasından dolayı dünyadan kopan bir kasabaya yeni bir kaymakamın atanmasıyla gelişen trajikomik olayların konu edindiği ilk Kürtçe müzikal, çok sayıda davetlinin katılımıyla prömiyer yaptı.

İki perdelik oyunu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, kapatılan DTP'nin eski milletvekili Aysel Tuğluk, katılan DEP Eski Milletvekili Leyla Zana, Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Genç, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda davetli izledi.

Oyun bitiminde sahneye Kürtçe olarak davet edilen Dormen, Kürtçe ''iyi akşamlar'' diyerek başladığı konuşmasına, sadece bu kadar ezberleyebildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Hayatımın en güzel, gerçekten en heyecan verici olayıdır. Biz bu oyunu Kemal Uzun ile birlikte Kemal Sunal için yazdık. Sunal, bu oyunla tekrar tiyatroya dönmek istiyordu. Ancak ömrü vefa etmedi. Daha sonra Selçuk Yöntem oynadı ve çok başarılı oldu. Çok güzel bir kadrosu vardı. Bu akşamki kadroda olanlarla aşık atacak şekilde harika bir kadro. Ben çok mutluyum. İyi ki bana bu fırsatı verdiniz. Çok teşekkür ederim.''

Daha sonra sahneye davet edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam etti. Baydemir, ''70 yıllık 80 yıllık karlar eriyor bu ülkede. Ve tüm insanların bir arada yaşayabileceğinin baharı geliyor. İşte barış köprülerinin bir tanesini de Haldun Dormen ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatro ekibimizle kurdular. İçtenlikle teşekkür ediyoruz'' dedi.

Baydemir daha sonra aralarında Mutlu, Türk, Zana ve diğer davetlileri oyunculara çiçek vermek üzere Kürtçe olarak sahneye davet etti. Baydemir, Kandil ve Mahmur kamplarından gelen gruptan bazı kişileri de sahneye davet etti.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, oyunu daha önce sinemada seyrettiğini, bilinen bir oyun olduğunu söyledi.

Sanat dilinin evrensel olduğunu ifade eden Vali Mutlu, şöyle konuştu:

''Zaman zaman farklı dillerdeki İngilizce, Fransızca, Almanca sinema filmlerini ve tiyatro oyunlarını keyifle izliyoruz. TRT artık 24 saat hem tiyatro olarak müzik olarak farklı sanat etkinlikleri itibariyle devletimizin televizyonunda yer alıyor. Diyarbakırımızda da birçok televizyon kanalı bu konuyla ilgili gerekli izinlerini aldılar. Artık bu tür piyesleri oyunları şarkıları, sanat etkinliklerini ekranlarımızdan zaten bir yıla yakın ve daha fazla zamandır izliyoruz. Şehir tiyatrosunda da ilk kez izliyoruz. Neticede bir kültürel etkinliktir. İyi bir başlangıç oldu diye düşünüyorum.
http://www.diyarbakir.bel.tr/newsimages/20102270422931.JPG
http://www.diyarbakir.bel.tr/newsimages/201022704244141.JPG
http://www.diyarbakir.bel.tr/newsimages/201022703715344.JPG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum