14 Şubat 2010

Uygulamalı Cenaze Yıkama ve Kefenleme Eğitimi

http://www.mardinmuftulugu.gov.tr/haber/resim/cenaze.jpg
İhtiyaçlar doğrultusunda yüzlerce meslek kursu açan Halk Eğitim Merkezi, S0DES kapsamında bu kez ilginç bir kursa imza attı. Olası bir afet ve depremde yaşanabilecek toplu ölümlere karşı Mardin Müftülüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü SODES aracılığı ile ortaklaşa bir şekilde cenaze yıkama ve kefenleme kursu açtı.

Dört haftadan beri Halk Eğitim Merkezinde eğitimleri devam eden cenaze yıkama ve kefenleme kursu uygulamalı bir şekilde Mardin Merkezde bulunan Fuat Yağcı Camisinde devam etti.

Kursiyerlere ders veren Fuat Yağçı Cami İmamı Hasan Yenigün, kursa aralarında kasap, esnaf, fahri imam ve devlet memurlarının bulunduğu 35 kursiyerin devam ettiğini söyledi. Yenigün, kursiyerlere ölüm ve hayat, abdest ve gusül, şehitlik ve şehit cenazesi, cenazenin yıkanması, kefen ve kefenleme, cenaze namazı ve duaları, taşıma ve defin hakkında nazari ve pratik bilgiler verildiğini söyledi.

Yenigün, kursiyerlerden birine ölmeden kefen giydirerek uygulamalı olarak eğitim verdi. Kursun erkek ve bayanlar için ayrı ayrı düzenleneceğini belirten Yenigün, şöyle konuştu: "Kursun uygulamalı bölümünde kursiyerlerimiz cami içinde yıkama ve kefenleme işini uygulamalı olarak öğrendiler. Yine, cenazenin defin işlemini de uygulamalı olarak göstereceğiz. Kurs sonunda başarılı olanlara sertifika vereceğiz. Her hangi bir afet vakasında kendilerine ulaşmak için kursiyerlerimizin telefon numaraları aldık. Böylece cenaze yıkama konusunda halkın güvenebileceği kimseler yetişmiş olacak ve önemli bir ihtiyaca cevap verilecek.”dedi.

İNSANLIK GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYOR

Bu ihtiyacı giderme noktasında cenaze yıkama ve kefenleme kursu açmaya karar verdiklerini ifade eden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şeyhmus Sümer ise “Kursu Mardin Müftülüğümüzle ortaklaşa açtık. Ölü yıkama, kefenleme ve defin işlemlerinin İslami esaslara göre nasıl yapılması gerektiğini müftülük görevlimiz kursiyerlere anlattı. 100 saatlik kursun büyük bir bölümü uygulamalı olacak."diye konuştu.

Kursa katılan kursiyerlerden Mardin Artuklu Üniversitesi’nde görevli İlhan Oruk ise müftülük tarafından açılan cenaze yıkma ve kefenleme kursuna insanlığa karşı görevini yerine getirmek için katıldığını söyledi.

Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya ise Mardin'de duyulan ihtiyaçları göz önünde bulundurarak kurs açma gayretinde olduklarını belirterek, iki üç yıldır cenaze yıkama kursu açmayı istediklerini dikkat çekti. Müftü Kızılkaya, özellikle ahirete intikal etmiş merhumelerin ve köylerdeki cenazelerin yıkanması ve kefenlenmesi işini yapan kimselerin bulunmasında zorluk çekildiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum