27 Mart 2010

İTO Heyeti Vali Duruer’i Ziyaret Etti..

http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/ito10.gif
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 107 kişilik bir heyet ile Mardin’e çıkarma yaptı.

İki gün süre ile Mardin ve Şırnak’ta incelemelerde bulunacak olan İTO heyeti, Vali Hasan Duruer’i makamında ziyaret etti. Vali Hasan Duruer, İTO Heyetini Mardin’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Duruer “Turizm konusunda tarihi dönüşüm adı altında şehri yeniden kimliğine kavuşturuyoruz. Tarihi şehir kendi kimliğine kavuştuğu zaman dünyanın en güzel şehri olacak. Çünkü başı göklerde ayağı okyanusta olan bir şehir. Gece yıldızlara yakın bir şehirdir. Gizemli büyülü bir şehirdir. Otel konusunda gelişmeler yaşanıyor. Seneye 500 oda ilavesi olacak. Mardin’e ciddi bir rağbet var. Mardin’i aynı zamanda kongre merkezi haline getirmek istiyoruz” dedi.

Turizmin yanında sanayinin de geliştiğini ifade eden Vali Duruer, “Mardin geçen yıl 500 yüz milyon dolar ihracat yapan bir kent. 300 yüz milyon doları kendi ürettiği mamullerinden oluşuyor. 30 tane firma, Organize Sanayinde şuan bizden yer istiyor. Mardin-Nusaybin yolu üzerinde 4 bin dönümlük bir hazine arazisi var. Oraya İkinci bir Organize Sanayi Bölgesi düşünüyoruz. Mardin Havaalanı pisti 5 bin metreye çıkıyor. Her türlü uçağın inebileceği bir hale getiriliyor. Türkiye’nin en zengin fosfat yataklarına sahibiz. Fosfat yatakları açıldığı takdirde Türkiye’ye fazla getirisi olacağını düşünüyoruz. Çanakkale seramik’in buraya gelme isteğini değerlendiriyoruz. Şanlıurfa ve Mardin arasında gidip geliyor ama ağırlıkta Mardin düşünülüyor. Tarım konusunda 1 milyon 800 bin hektar arazi sulanabilir durumda. Bunun 100 bin hektarı 2012 yılı sonunda faaliyete geçiyor. Tarımsal Sanayinin artması manasına gelecek. Şuanda seracılık başladı. Mısır da 500 bin dönümlük arazide ikinci ürün mısır elde ediliyor. Türkiye’nin en yüksek rekoltesini alıyoruz. Bin ile 1500 arasında değişiyor. Peyzaj konusunda Almanya’da bir firmayı teşvik ettik. Ortaklık kurarak dış mekân süs bitkilerine yatırım yapmak istiyorlar. İtalyan firmaları ve çok sayıda yabancı yatırımcı buraya geliyor. Alman ve Amerikalı firmalar Güneş enerjisi ile ilgileniyor, Güneş enerjisinde Türkiye’nin üç şanslı illerden bir tanesiyiz. Antalya, Şanlıurfa ve Mardin yılda 3 bin saat güneş alıyoruz. Verimlilik konusunda elimizde raporlar var. Rüzgâr enerjisi konusunda ciddi potansiyelimiz var. Mardin’i istikbal vaat eden ve Türkiye’de yıldızı parlayan illerden bir tanesi olarak değerlendiriyorum “ dedi.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş “Bizde İstanbul’dan baktığımız zaman Mardin’i Güneydoğu’nun parlayan yıldızı olarak görüyoruz. Mardin’deki gezi ve incelemelerimiz Türkiye ekonomisine faydalı olur. Mardin’i tarihsel anlamda eski ihtişamına kavuşturmak için tekrar göz önüne çıkarmanız bizleri memnun etti. Rakamlara baktığınız zaman bu görünüyor. 2000 yılında Mardin’e gelen turist sayısı 60 bin iken 2009 yılında bu sayı 700 bine çıktı. Bu çok güzel bir rakam. Bunlar sözü edilen çalışmalar neticesinde olmuştur. İstanbul’dan Mardin ekonomisine baktığımız zaman büyük bir etkenler görüyoruz bunlardan bir tanesi de turist gruplarıdır. Bu nedenle Mardin çok kısa bir sürede sadece Türkiye için değil dünya çapında çok önemli bir şehir olacaktır. Mardin’in UNESCO listesine girmesi de önemli bir çalışmadır. İstanbul’dan Mardin’de gördüğümüz ikinci önemli nokta, tarıma dayalı sanayi ve ticarettir. Sınır kapılarının açılması, vizelerin kalkması Mardin’i önemli bir ticaret kapısı haline getirdi. Uçaktan bakıldığı zamanda Cennet topraklar olarak görünüyor. GAP Projesinin bitirilmesi durumunda 20 memleketi besleyecek potansiyel var burada. Bu tarımsal ürünleri, işleyecek olan gıda tesisleri ile bezediğimiz zaman Mardin başta olmak üzere bölgenin refah seviyesi çok yüksek anlamda artacaktır. Tabi burada bizim gibi işadamları için en önemli nokta devletin bürokratlarının bizlerin arkasında olmasıdır. Çünkü devletin bize verdiği destek her zaman daha güzel ve rahat çalışmamıza neden oluyor” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum