10 Nisan 2010

Beyaz Peynir Bereketi Yaşanıyor

Bu yıl gelen bereketli yağışlar sonucu ekili tarlalarda yaşanan bereket, hayvancılık sektöründe de kendini gösterdi.
http://img.haberler.com/haber/765/mardin-de-beyaz-peynir-bereketi-yasaniyor-1992765_o.jpg
Mardin ve civar köylerinde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yüzü, peynir üretiminde yaşanan bereket ile gülmeye başladı.
Mardinli peynir satıcısı Hamit Irmak, bu yıl peynir üretiminde büyük bir artış meydana geldiğini belirterek, bol yağışın geldiği Mardin'de, meralarda taze otlarla beslenen koyunlar ve büyük baş hayvanların iyi süt vermeye başladığını söyledi.

Köylerden her gün tonlarca peynir geldiğini ve hemen satıldığını ifade eden Irmak, "Her gün 100 ile 150 kg arasında taze peynir satıyorum. Peynirde bereket yaşandığı için fiyatı da ucuzladı. Beyaz peynirin kilosunu 4 TL'ye satıyoruz. Başta İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden bile peynir siparişi geliyor. Çok şükür hem köylü kazanıyor hem de biz satıcılar olarak para kazanıyoruz." dedi.

Yağışlar sonrası her yerin yeşillendiğini belirten Mardin'e bağlı Derik ilçesi Kutluca köyünde peynir üreticisi olan Mehmet Uzun, "Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle birçoğumuz hayvanlarımızı satmak veya kesmek zorunda kaldık. Ancak bu yıl yağışlarla meralara bereket geldi, bu bereket hayvancılığa da yansıdı. Ellerindeki sütün küçük bir kısmını günlük yoğurt ihtiyaçları için kullanıyoruz. Geri kalan kısmının tümünü peynire çeviriyoruz. Kent merkezinden gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Köyde her evde en az 20 ile 50 kg arasında günlük taze peynir üretimi yapılıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık sonucu peynirin kilosunu 5 ile 6 TL arasında toptan olarak satılıyordu. Bu yıl ise kilosunu 3 TL'ye satıyoruz. Bu yıl fiyatların aşağı çekilmesi de talebi artırdı." diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum