29 Ağustos 2005

KADIN BAŞKANLAR İŞİ ÖĞRENİYOR

Türkiye’nin 3 bin 500 belediyesinden sadece 18’inde bayan belediye başkanı var. Bunların dokuzu ise DEHAP’lı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde. Tarlada çalışırken birden başkanlık makamına oturan ya da sendikacı iken 400 bin nüfuslu bir şehrin başına geçen kadın başkanlar şimdi belediyecilik öğreniyor.Her sabah saat beşte kalkıp eşinin ve 10 çocuğunun kahvaltısını hazırlayan, süt sağan ve daha gün yükselmeden tarlanın yolunu tutan, akşama kadar kavurucu sıcakta çalışan, akşam geldiğinde ise ev işleri ve çocuklarla uğraşan bir kadın düşünün. Aslında benzerlerine Anadolu’nun dört bir tarafında rastlamak mümkün. Hikâyenin buraya kadarki kısmı binlercesi ile ortak. Fakat bundan sonrası istisnâi... Çünkü herhangi bir Güneydoğu insanı gibi evi ve tarlası arasında mekik dokuyan Zeyniye Öner’in (47) hayatı 2004 yerel seçimleriyle tamamen değişti. DEHAP tarafından Mardin’in Sürgücü Belediyesi için aday gösterildi ve yüzde 90 gibi yüksek bir oranla başkan seçildi.

Zeyniye Öner, ilkokul mezunu. Aslen Mardin Kızıltepeli. Otuz yıldır Sürgücü’de yaşıyor. On çocuğu var. Eşinin ve halkın yoğun ısrarı üzerine seçimlerde aday olur. Çünkü Sürgücü’de ilkokul mezunu olan tek kadındır. DEHAP, Öner’in aday olmasını özellikle destekler. Fakat, onun aday olacağını duyan diğer aday adayları tepki gösterir ve “Biz bu kadını istemiyoruz.” diyerek parti genel merkezine dilekçe gönderir. Sonunda Zeyniye Öner, yüzde 90 oy alarak başkan seçilir. Böylece Sürgücü Beldesi’nde ilk defa bir kadın ‘başkan’ seçilmiş olur. Öner engellemelere rağmen başarılı olacağına inandığını belirterek, “Halktan yana sorunum yoktu. Otuz yıldır birlikte yaşıyorduk. Yaslarda, düğünlerde hep beraberdik. Beni seçeceklerinden şüphem yoktu.” diyor.Kadın başkanların hayatındaki değişiklikler sadece bulundukları mekân ve konumla sınırlı değil. Bir anda bambaşka bir hayatın içinde buldular kendilerini... Zeyniye Öner, ilk başta hayli zorluk çeker: “Valilik ya da kaymakamlıktan yazı geldiğinde hemen diğer kadın belediye başkanlarını arayıp yazılanları okuyordum. ‘Bunu nasıl yapmamız gerekiyor?’ diye arkadaşlarla tartışırdık. Onların önerdiği şekilde çalışmayı değerlendiriyorduk. Aslında ilk dönemlerde hepimiz tecrübesizdik.”

Mardin Sürgücü Belediye Başkanı Zeyniye Öner, otuz yıldır yaşadığı ilçenin en büyük sorununun su olduğunu, kendisi gibi birçok kadının hayatının omuzda su taşımakla geçtiğini söylüyor. Göreve başlar başlamaz bu problemi çözmek için harekete geçer. Bugün, ilçedeki evlerin yarısında su akıyor artık. Zeyniye Öner, sorunların daha hızlı çözümlenmesi için gayret ettiğini; ama maddi imkanların yetersiz olduğunu belirtiyor. Öner’in şimdi birinci hedefi, ilçenin toprak yollarını asfaltlamak, her eve su ulaştırmak.

AKSİYON DERGİSİ
29.08.2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum