20 Ağustos 2008

Valilik, Artuklular Tarihini Kitaplaştırdı

Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye ve dünyada birçok araştırmacıya konu olan Mardin'de, Valilik Artuklular dönemine ait bütün akademik bildiri bir araya getirerek kitaplaştırdı. .

Mardin Valiliğinin ev sahipliğinde İhtisas Kütüphanesinin organizatörlüğünde geçen yıl düzenlenen Uluslar arası Artuklu sempozyumunda toplanan bütün akademik bildiriler “Artuklular” adı ile kitaplaştırılarak basımı gerçekleştirildi.

Aralarında, İngilizce, Osmanlıca, Arapça ve Süryanice bildirilerin de yer aldığı Artuklular Kitabının basımını gerçekleştirerek Mardin tarihinin gün yüzüne çıkmasına yardımcı olan İhtisas Kütüphanesi Koordinatörü Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin tarihini araştırmak için ilk defa bu şekilde geniş kapsamlı bir araştırmanın yapıldığını belirterek, düzenledikleri sempozyumlarla Mardin'in tarihi değerinin sadece taşlardan ve tarihi kalıntılardan ibaret olmadığı, bu taşlar ve kalıntılar arasında yaşanmış hikayelerin de en az onlar kadar ilginç ve kayda değer olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.

Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Mardin’in, kentsel önemini Artuklular ile kazandığına vurgu yapan Dr.Özcoşar, “Mardin, Artuklular döneminde siyasi yönden olduğu kadar bilimsel ve kültürel yönden de bulunduğu coğrafyanın başkenti olmuştur. Mardin’e bu özelliği kazandıran, günümüze kadar süregelen hoş görü ortamı ve insana gösterilen saygıdır. Kuşkusuz, Artuklu medeniyetinin günümüze bıraktığı eserler/anıtlar bu hoşgörü kültürünün asırlar geçse de yıkılmadığının en somut göstergesidir.”dedi.

Artuklular’ın, siyasi yapılanmaya verdikleri önem kadar, bilime de önem verdiklerini aktaran Dr.Özcoşar, Anadolu’da ilk medresesinin Mardin’de kurulması ve El-Cezeri gibi günümüzde bile saygınlığını yitirmemiş bir bilim adamının, bilimsel çalışmalarını bu dönemde yapmış olmasının, Artukluların, bilim adamlarına, dolayısıyla bilime verdikleri önemin göstergesi olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda kitabın editörlüğünü de yapan İhtisas Kütüphanesi Koordinatörü Özcoşar yaptıkları çalışmalarla Mardin'i ülke geneli ve dış ülkelerde tanıttıklarına dikkat çekerek "Mardin'de tarih boyunca değişik din ve dilde insanların uyumlu bir şekilde nasıl yaşadıklarını ortaya çıkardık. Kentin yaşanmış tarihini turizm potansiyeli için kullanılabilir hale getirdik. Mardin tarihiyle ilgili olarak bastığımız eserlerle kültürel ve tarihi bilinci arttırarak şehrin tarihi değerlerine sahip çıkılmasını sağladık" dedi.

Valilik olarak sempozyumda toplanan bildirileri “Artuklular” adı ile Mardin Valiliği Kültür Yayınları arasında bastırdıklarını anlatan Vali Mehmet Kılıçlar ise “Artuklu mirası, görsel anlamda görülmeye değer bir miras olduğu kadar, bilimsel anlamda da incelenmeye değer bir mirastır. Tarihte bilime bu derece önem veren bir medeniyetin, günümüzde de bilimsel araştırmalara konu olması toplumsal bir sorumluluktur.”diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum