Sathı müdafaaya geçen Digiturk'ün arkasında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, karşısında ise delirmek üzere olan internet kullanıcıları var.
Blogger yolları tıkalı! (26/10/2008) Pencerelerde karartma perdesi (23/10/2008) Vatan'ın internet sitesi engellendi (15/10/2008) Çin'in Nokia 5800'leri de sakat (11/10/2008) Çin'de Skype rezaleti (04/10/2008)
Cumartesi günü gerçekleşen Blogger'a erişimin engellenmesi, dünya teknoloji basınında da kendine yer buldu ve Türk internet kullanıcıları arasında bir tepki fırtınası kopardı(elmaaltshift'in şikayet mektubu, ironik şekilde Blogger'da yer alan baskıaltındayız blogu, Facebook). Durumu malum bir "yaradılış teorisyeni"ne atfedenler oldu. Sonra asıl haber geldi: Digiturk, Lig TV yayını yapan bazı bloglar yüzünden Diyarbakır Mahkemesi'ne başvurup kapatma kararı çıkarttırmıştı.
Digiturk, kendisi de ücretli aldığı ve ücretli yayınladığı bu içeriğin üstünde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde hak sahibi, ki dayanak noktaları ve davayı açma bağlamları da bu zaten. Şirket ayrıca, Blogger ve Blogspot yetkilileriyle telif hakkı saklı içeriğin yayından kaldırtılması konusunda defalarca görüştükleri ancak iki ağın da bu konuda hiçbir şey yapmadığı iddiasında. Beri yandan, bu ağları kullanan ve yasadışı hiçbir şey yapmayan, bilakis blog ağlarını normalde haberi olmayacağı pek çok yeni görüş, düşünce ve bilgiye erişmekte kullanan ve bu doğrultuda içerik sağlayan yüzbinlerce kullanıcının iletişim hakkı gaspediliyor. Üstelik bu hakkın ne zaman geri geleceği de belli değil.
Lig TV yayınları konusu esasen hayli sorunlu bir konu. Justin. tv ve MyP2PTv, Sopcast ve TvU'ya Türkiye'den erişim bu yüzden yasak. Hatta bu konudaki hakaret içeren girdiler nedeniyle Ekşisözlük'e erişimin de yasaklanmasına ramak kalmış, site kararın uygulanmasından iki saat önce bu girdileri silerek kurtulmuştu. Digiturk'ün YouTube'da da LigTV içeriğini görür görmez kaldırabildiği bir yönetici hesabı var.
Esasen sorun, MÜYAP'ın 2005'de çıkarttırdığı, sahibi belirsiz "paylaşım sitelerine" ve forumlara erişimi tedbir olarak engellenebilmesini sağlayan, ancak bu arada sitelere söz hakkı tanımayan kanunda. Ayrıca blog ağları herkesin sitesinde kendi çalıp söylediği ortamlar değil, organize hareket eden, bütünleşik, gazete benzeri yayın organları olarak algılanıyor. Tabii bunun temelinde de teknolojiyi tüketen kesimle yöneten kesimin bambaşka dünyalarda yaşaması, üstünde yetki sahibi olanların hakkında zerre kadar bilgi olmaması ve biraz da yılan ancak kendisini ısırınca bağırmaya başlayan Türk kullanıcı profili yatıyor.
İhlashaber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum