14 Kasım 2008

Günün Hutbesi: HACCI ANLAMAK

http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbeM.sraAdanrwww.surgucum.co.jpg
(Emekli İmam M. Sıraç ADANIR Sürgücü)

Muhterem Müslümanlar

Yüce Rabbimiz, “Gücü yetenlerin, Beytullah’ı haccetmeleri, insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır.” [1] buyurarak, gerekli şartları taşıyan insanları hacca davet etmektedir. Bu ilahî çağrıya, bu hac mevsiminde icabet etmiş olan mü’min kardeşlerimiz, şu günlerde Yüce Allah’ın davetlileri olarak Beytullah’ı ziyaret etme şeref ve heyecanını yaşamaktadırlar.

Aziz Mü’minler,

İnancın hayata yansıması olan ibadetlerimiz, Yüce Yaratıcı ile aramızdaki en sağlam ve en güzel bağdır. Bu ibadetlerden birisi olan Hac, ferdî ve toplumsal açıdan pek çok olgunlaştırıcı özellikler bulundurmaktadır. Dünyanın her tarafından gelen, dilleri, ırkları, renkleri, kültürel ve ekonomik durumları farklı mü’minler, ortak inanç ve duygular içerisinde kardeşlik bağlarını güçlendirmek fırsatını elde ederler. Hac, peygamberlerin izinde, yücelme ve Hakk’ın rızasını kazanma yolunda gerçekleştirilen hikmetli bir yolculuktur. Bu yolculukta mü’minler, takva, sabır, kardeşlik, fedakârlık, cömertlik gibi birçok ahlakî güzelliği yaşama imkânını bulurlar.

Muhterem Mü’minler

Hac esnasında, namaz, tavaf, sa’y, telbiye, zikir, vakfe, tövbe, kurban ve ihramla ilgili kurallardan oluşan yoğun bir ibadet ve taat heyecanı yaşanır. Malı, mülkü, evlat ve akrabayı geride bırakıp, ihramıyla Yüce Allah’ın huzuruna durarak“Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” “Davetine icabet ettim. Buyur Allah’ım” nidalarıyla teslimiyetini dile getiren mü’minler, gündelik iş ve telaştan uzak, tam bir gönül huzuruyla Allah’a yönelme fırsatını elde ederler.
Hac yolculuğuna çıkan kardeşlerimiz, bu mukaddes sefer esnasında yerine getirilen ibadetlerin görünen yönleri yanında, daha nice hikmetleri ifade ettiğinin bilincinde olmalıdırlar. Kâbe’yi tavaf ve sa’yi, Allah’ı yüceltmek; şeytan taşlamayı, her türlü kötülüğü terk etmek; vakfeyi, Allah’ın rızasını her şeyden önde görmek, İhram yasaklarına uymayı, Allah’ın emrine amade olmak; kurban ibadetini de gerektiğinde malını Allah yolunda harcayabileceğinin bir sembolü olarak düşünmek, hac ibadetine ayrı bir anlam ve güzellik kazandıracaktır.
Bu yolculuk boyunca hacı adaylarının en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri, sabırlı ve tahammüllü olmalarıdır. Hacı adayları, ihramlı olduklarını daima hatırda tutmalı, kusurları görmeyip, her canlıya sevgi ve şefkat duygularıyla yaklaşmaya gayret etmelidirler. Yüce Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için çıkmış oldukları hac yolculuğunu ibadet ve taatlerle dolu dolu geçirmeli; alış-verişe gereğinden fazla zaman ayırmamalı, vakitlerini boşa geçirmekten sakınmalıdırlar. Tam ve makbul bir hac yapabilmek için, kendilerine tavsiye edilmiş kurallara ve diğer hususlara da titizlikle uymaya çalışmalıdırlar.
Bu duygu ve düşüncelerle, Huzur-u İlahî’de bulunduğunun şuurunda olan hacı adayları, yapacakları samimi tövbe ve makbul bir hac ile sevgili peygamberimizin, “Hacceden kişi, anasından doğduğu gün gibi günahlarından arınır” [2] müjdesini hak edeceklerdir.

Değerli Mü’minler,

Hacı adayı, bu mukaddes yolculuğu sıradan bir seyahat gibi görmemelidir. Kendisinin, Yüce Allah’ın konuğu olduğu bilinciyle, hac ibadetini en güzel şekilde eda etmeye çalışmalıdır.
Yüce Allah hac yolculuğuna çıkacak kardeşlerimizin haccını mebrur, amellerini makbul eylesin. Şu ana kadar hacca gidememiş olanlara da en kısa zamanda haccetmeyi nasip eylesin… Amin.

Diyanet Hutbesidir.
[1] Âl-i İmran, 3/ 97
[2] Buhari, Hac 4
[3] Hac, 22/ 27-29

http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbewww.surgucum.com1.jpg
Sürgücü Eski Cami
http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbewww.surgucum.com3.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum