14 Kasım 2008

İl Sağlık Müdürlüğü'nden Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı

Mardin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Orhan Ünel kış mevsimi ile birlikte ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden meydana gelebilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.


Konu ile ilgili olarak Sağlık Müdürlüğünde bir basın toplantısı yapan İl Sağlık Müdürü Orhan Ünel, ” her kış birçok ailenin ocağını söndüren, soba ve kombiden sızan karbon monoksit gazlarından zehirlenmelere karşı uyanık olmanın hayat kurtardığını, karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ilgili olarak, Eğitim Seminerleri verildiğini ayrıca bütün kurumlara tebliğ edildiğini belirtti.”
Karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu oluşan karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük bölümünün kombi, şofben ve sobadan kaynaklandığını söyleyen Ünel, etkilenmelerin daha çok saat 24.00-08.00 arasındaki uyku saatlerinde meydana geldiğini, zehirlenenlerin baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkması halinde, hemen acil servise başvurulması gerektiğini ifade etti.
Karbonmonoksit gazının renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu kaydeden Orhan Ünel, "Vücuda solunun yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanır" dedi.
Vatandaşlara uyarıda da bulunan Ünel "Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı" dedi.
Dr. Orhan Ünel, olası bir zehirlenmede hasta temiz havaya çıkarılmasının sağlanması, 112'nin aranması ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması ve en yakın sağlık kurumuna hastanın nakil edilmesinin sağlanması hayati önemdedir.
Ünel, Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında gerekli bilgi alınabileceğini söyledi.
Mardinnethaber.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum