SEO ya girşi ve temel bilgiler
İlk olarak yazımın anlatım dilini basite indirgeyeceğim, tüm terimleri bütün detayları ile açıklayacağım.
Sıkça duyduğunuz bir kaç terim ve açıklamasından bahsedelim...
Terimlerimiz
SEO: Arama Motoru Optimizasyonu sözlüğünün İngilizce karşılığı ve kısaltmasıdır.
PR: PageRank kelimesinin kısaltmasıdır.
PageRank: Google'ın sayfa sıralama sisteminde kullandığı bir teknolojidir. Bu mantığa göre '' Bir webmaster bir siteye link verdi ise o site muhakkak güzeldir.Güzel olmayan bir siteye niye insanlar link versin ki '' Bu mantığa göre Google'ın sitelere verdiği değere PageRank denir.
Page Rank Güncellemesi: Google her 3 ayda bir sitelerin PageRank değerini günceller,buna PageRank güncellemesi denir.
Backlink: Bir siteden aldığınız linke backlink denir.
Metatag: Siteyi Google vb. arama motorlarına tanıtıcı koddur.Detayları makalelerimde okuyabilirsiniz.
Sandbox: Sıkça duyduğunuz bu kelime, PageRank arttırmak amacı ile girilen link değişimlerinin abartılması sonucu, Google'ın siteye verdiği cezadır.Aynı zamanda SPAM adı verilen farklı teknikler kullanan kimselere Google tarafından verilen geçici cezalardır.Bu ceza sonucu kimsenin Google'dan en çok hit aldığı kelimede büyük zarara uğraması muhtemeldir.Kişi bu kelime öbeğinde ilk sayfa çıkıyorsa bir anda 10. sayfaya düşebilir.
Google Ban: Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi,kural ihlali yapan webmasterın indexlerinin tamamen silinmesi olayıdır.Google da hiçbir sayfanız kalmaz.
DMOZ: Dünyanın en büyük dizinidir.PageRank değeri 8 olduğu için ve Google anormal derecede önemsediği için herkes oraya eklenmek ister.Ancak DMOZ sadece kaliteli siteleri listeler.
Genel olarak terimlerden bahsettik.
Şimdi nasıl SEO yaparız ondan bahsedelim...
Ancak bir websitesi nasıl oluştururuz ondan bahsedelim.
Bir Websitesi 3 Adımda Nasıl Oluşturulur ?
1)SEO yapmamız için,ilk olarak optimizasyonu uygulayacağımız bir sitemiz olmalı.
Bir web sitesi edinecekseniz,bir domain veya hostinge ihtiyacınız olacaktır.
Domain: Google.Com gibi site adreslerine domain denilir.
Hosting: Esasında her web sitesi dosyalardan oluşur ve bu dosyaları devamlı yayında tutacak bir bilgisayar gerekir.Devamlı dedik,çünkü bir websitesi 7/24 açık olmalı ki ziyaretçisine her zaman ulaşabilsin.Bunun için günün her saati açık olan güçlü bilgisayarlar vardır.Bunlara adı server verilir.Bu makinelerde yayın yapmak için,aldığınız paketlere hosting denir.
2)Bir web siteniz yok mu ? Veya hosting ve domaine para vermek istemiyor musunuz ?
Hiç dert değil. Blogger.Com 'dan ücretsiz ve türkçe bir site açabilir dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.Yeterli kaynağınız var ise Hostbul.Net 'i araştırarak kendinize en uygun hosting paketini bulabilirsiniz.
3)Sitenizi oluşturmak ve SEO'ya adım atmak için hemen bir blog yaratın.
Blogger kullanmayı bilmiyor musunuz ? Hiç dert değil. blogger-destek.blogspot.com adresinden nasıl blogspot kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
İlk Adım ve SEO
Artık sitemiz de hazır SEO yapmaya başlayabiliriz.
SEO yapmak için neler gerekiyor onlardan bahsedelim.İlk olarak ne yapacağınızı kafanızda kurun.Site içeriğinizi kafanızda oluşturun.Ve bu içeriğe yönelik özgün yazılar yazmaya gayret edin.
Kullanacağımız teknikleri belirleme vakti geldi
a)Backlink İnşaası (Link Değişimi)
Kendinize bir backlink kaynağı oluşturmalısınız.Bildiğiniz üzere PageRank mantığına göre,link verilen site güzeldir.
Bu sebeple çeşitli Webmaster Forumlarına katkıda bulunun.R10.Net Forumlarında bulunan Link Değişim Forumu çok işinize yarayacaktır.
Siteniz yeni ise her site ile değişime girin,ancak oturmuş bir site iseniz ve belli PageRank değerlerine sahip siteleriniz varsa,muhakkak seçici olun.İçerikdaş siteler ile veya PageRank'i yüksek siteler ile değişimi tercih edin.
En önemli husus ise karşılıklı link değişimi yapmayın.Google bunu algılayamayacak kadar aptal değil.Sadece ağzınıza bir parmak bal çalar,1 hafta mutlu olursunuz,sonra tadacağınız acı biberin acısı uzun bir süre dilinizi yakacaktır.
Çapraz değişim en sağlıklısıdır...
Çapraz değişimde bir site diğerine link verir,diğer site de başka bir siteye link verir.Böylece ikisi de en kaliteli backlink olan karşılıksız backlinkten faydalanır
Ancak sınırınızı bilin,backlink ile ilgili detaylar için aşağıdaki linkten makaleme ulaşabilirsiniz.
http://www.seoteknikleri.com/2007/08...-tarlalar.html
b)Dizinlere Ekleme Yolu ile Backlink İnşaası
Sitenizi dizinlere eklemek backlink açısından çok önemlidir.Çoğu dizin karşılıksız ekler.Ve en değerli backlinkler karşılıksız backlinklerdir.
Dizin deyince akla direkt olarak DMOZ geliyor.Kısa sürede DMOZ'a başvurmalısınız.Eğer gerçekten özgün bir içeriğiniz varsa ve Dizin Yönergelerine uygun bir şekilde açıklama yazarak eklenebilirsiniz.
Nitelikli Backlink Nedir ? Nasıl Olmalıdır ?
En nitelikli backlink karşılıksız olandır.Düşünsenize,siz bile karşılıklı bir link değişimini kolayca anlayabilirsiniz.
Direk olarak karşılıklı değişimin manası şudur ;
Karşılıksız backlink almakta en önemli avantaj ÇAPRAZ Değişimdir.
Çapraz değişim şöyle olur ;
Vereceğiniz link kodlarının mikroformatlarla süslenmesi,önemli bir etkendir.
Mikroformatlarla (XFN Örneği Mevcuttur) ilgili detayları yazıları blogumdan veya R10.Net sitesindeki yayınından takip edebilirsiniz.
c)Orjinal İçerik
Şüphesiz ki Google orjinal içeriği kolayca ayırabiliyor.Geliştirdiği algoritmalar sayesinde,kolayca kopya içeriği tespit eder.Bunun cezası değişebilir.Zaten kopya içerikle doldurduğunuz bir sayfada ön sıralarda çıkma hayalinden vazgeçin.Sitenizde bildiğiniz konularda makaleler yazın.Bakın inanın bu makalelerde hiçbir çıkarım yok.İnsanlara faydalı olmak ve bilgilerimi paylaşmak için yazıyorum.Sizin de insanlığa faydalı olduğunuzu Google anladığı gün,sizi ödüllendirecek,hiç merak etmeyin...
d)MetaTag'lar ve SEO İlişkisi
Kimilerine göre MetaTaglar SEO'nun temel kaynağı.Ancak uzun bir süredir,SEO işi ile ilgileniyorum.Kendime yönelik edindiğim tecrübelerim var,bu sebeple MetaTagların çok ciddi bir etkisini göremedim.
Faydalı gördüğüm tek MetaTag '' description '' MetaTagıdır.
Meta Tag nedir, ne işe yarar derseniz, R10.Net'teki MetaTaglar üzerine yazdığım makalemi okumanızı tavsiye ederim.
4)Sayfa içi SEO İşlemleri
Bu kısım amatör kullanıcılar için biraz fazla tasarım bilgisi gerektirebilir.
Google yeni web teknolojilerini her zaman çok sever,örneğin CSS 'e Google aşıktır
Eski site içi düzenin ana kaynağı olan tabloları,Google bot hiç sevmez.Eski tip tasarımla kodlanmış sitelerinizi,eğer ciddi bir SEO Kampanyasına sokacak iseniz bütün tabloları kaldırıp sitenizi CSS'e göre yeniden kodlatın.
5)Flash ve Resim Tabanlı İçerik
Bildiğiniz üzere Flash hareketli bir ögedir.İnsanlar tasarımlarda görsellikten hoşlanırlar.Ancak şunu hiçbir zaman unutmayın ki bu hareketli ögeler insanlar içindir.Sitenizi Flash ögelerle zenginleştirmek tabii ki güzel ancak botun bunları okuyamayacağı ve içinde yazan hiçbirşeyi anlayamayacağı düşünülürse, Flash içerik kullanmak pek akıl kârı durmuyor.
Tamamı Flash kodlanmış bir site de kendine göre Profesyonel yöntemler ile SEO işlemine girse bile HTML gibi statik ve PHP/ASP gibi dinamik bir içeriğin önünde oldukça zayıf bir rakiptir.Bu sebeple sitelerinizi Full Flash - Full Resim vb. şekilde kodlanmaktan kaçının.
Unutmayın ki herşey görsellik değildir ve ziyaretçiniz olmadıkça istediğiniz kadar görsel siteniz olsun,müşteri potansiyelinizi arttıramazsınız.
Saatin gece 5 sularında olması sebebi ile uykum geldi.Makalemi burada bitiriyorum.Profesyonel SEO'cular için de çok yakında bir makale yazacağım.
Dileğim şu ki,sadece backlink ve link değişiminin manasını öğrenen herkes SEO yapıyorum diye çevrede konuşmasın.SEO ciddi bir iştir.Risk potansiyeli yüksektir.Herşeyinizi kaybedebilir veya gelirlerinizi katlayabilirsiniz.
Bu sebeple bir SEO Uzmanı ile çalışacaksanız muhakkak bilgi düzeyini ölçmeniz gerekir...
Blogspotta Önlere Çıkmak
Merhaba arkadaşlar ;
Bu makalemde blogspot camiasına değinmek istiyorum . son zamanlarda her yerde gözümüze takılan bi sistem blogspotlar . milllet iyi kazanç elde edince hemen çullandı tabiki üzerine . ben pek tavsiye etmem blogspot u ama yine de hit yapma yöntemlerini dilimin döndüğü kadarı ile sizlere anlatayım ..
1-) Güzel bir blog ismi bulmak : blogunuzun içeriği ne hakkında olacaksa o isimde bir domain almak gerekir. Misalen ; Bir program sitesi açmayı düşünüyorsunuz . Bunun için en ideal domain ismi programindir.blogspot.com ya da program.blogspot.com , indir.blogspot.com olabilir.
2-) İkinci madde olarak blogumuza iyi bir tema seçmeliyiz. bunu nerden yapacagız derseniz blogger yönetim panelinden yeni tema seç adlı butona tıkladıgınızda önümüze bloggerın bizlere sunmuş olduğu temalar gelir. Velevki bunlardan bir tanesini seçmek istemiyorum diyorsanız Google amcaya blogger templates yazdıgınızda bir sürü blogger teması bulabilir ve html düzenle kısmından sisteme entegre edebilirsiniz.
3-) Temayı da yaptık... Gelelim Şimdi açtıgımız blogu Google amcaya indexletmeye ... Bunun için biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Blogu actıktan sonra içerisine 5 adet konu ekleyin .
4-) Konuları ekledikten sonra Google ' a toplist yazarak ilk 10 toplist e blogspot sitenizi ekleyin .
5-) Bu işlemleri de yaptıktan sonra http://www.google.com/sitemaps adresine gidin ve gmail hesabınızla oturum açın . Sitenizi doğrulayın secenegine tıklayarak buradan Google un bize vemiş oldugu Meta tagı aynen kopyalayıp , Yönetim panelindeki HTML düzenle kısmının içindeki tagları arasına yapıştırıyoruz .sonra da google sitemap sayfasına geri dönüp doğrula diyoruz.
6-)Bu işlemi yaptıktan sonra Site haritası bölümüne geçiyoruz ve orada yeni bir site haritası ekle diye seçenek olması gerekiyor ona tıklıyoruz ve sitemizinadı/atom.xml olarak site haritası ekliyoruz .
7-) Bu işlemleri yaptıktan sonra 30 dakika felan bekliyoruz .. Bir sakatlık olmazsa Google sitemizi indexliyor. Googleda sitemin indexlendiğini nasıl anlarım diyorsanız site:siteadi.blogspot.com şeklinde bir sorgulama yaparsanız sitenizin kaç tane indexlenmiş sayfası var onlar çıkıverir google da
8-) Tek bu işlemlerle bitmiyor tabiki En önemli konulardan bir tanesine değinelim. Url deiştirme Öncelikle blogspot a konu açarken Başlıkları TR oalrak açmayacağız . Misalen Konumuz ne olsun : "İş Bankası Ödemeleri" .. bu konuyu ilk Is Bankasi Odemeleri Şeklinde kayıt ediyoruz . Ve urle baktıgımızda site.blogspot.com/2008/02/is-bankasi-odemeleri.html şeklinde görüntülendiğini görürüz.buda Blogspot SEO alanında devrim niteliğinde bir özelliktir.
9-) Bundan sonra yapacağınız blogunuzu güncel tutmak ve bol backlink almaktır. backlink alma yöntemleri Forumlarda yeterince mevcuttur. Yine de bir ikisini ben yazayım . Link değişimi , Youtube videoları,forumlarda post atmak,dizinlere eklemek , toplistlere eklemek,diğer bloglarda comment yapmak vs vs...
10-) Hepinize Bol şanslar . Makale Kaynak gösterilerek dağıtılabilir. Lakin yeni konular açmam için biraz rapuation puanına ihtiyacım olacaktır.
Sitemap nedir nasıl hazırlanır
Herkes google'ın kendi sitesindeki en ince ayrıntıya kadar indexlemesini ister.
Özellikle forum sitesi olanlar için google'da indexli olmak hit için önemlidir.
Bunu yapmanın en güzel yolu ise sitemap hazırlamaktır. çoğu kişi biliyor ama bilmeyenler için söyleyelim.
Öncelikle online sitemap hazırlayan sitelerden birine girin ve tüm siteyi indexlemesi için URL'nizi yazıp gönderin. bugün denemek için bir sitemi yazdım ve birkaç saat içinde indexlemeye başladı (1 haftadır ancak 1-2 sayfa indexlemişti, sitemap sayesinde onlarcasını indexlemeye başladı.)
http://www.xml-sitemaps.com/
adresinden sitemap yapabilirsiniz.
Google'a sitemap girmek: (Gmail hesabınızla giriş yapabilirsiniz)
http://www.google.com/webmasters/sitemaps/login
Peki sitemapı yeni mi öğrendim? Hayır, fakat bu kadar kısa sürede işe yaradığını bugün farkettim, 1-2 saat içinde indexlemeye başladı. Bunu paylaşmak istedim.
SEO için faydalı linkler 1
Google AdSense Charts
Adsense hesabınızdaki datalar ile ilgili analiz yapmanızı sağlayan araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/adsense-charts/
Google AdSense Sandbox
Adsense reklamlarının bir sitede nasıl görüntüleneceğini öğrenmeye yarayan bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/adsense-sandbox/
Back Link Tracking Tool
Sitenizdeki backlink değişimlerini tarihsel olarak veren bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/backlinks/
Coop Ad Network
Ücretsiz reklam imkanı veren bir paylaşım aracı:
http://www.digitalpoint.com/tools/ad-network/
Keyword Ranking Monitor
belirlenen bir keyword/URL kombinasyonu için arama motorları sonuçlarını tarihsel olarak gösteren bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/keywords/
Keyword Suggestion Tool
Hangi sözcüklerin son sıralarda daha çok arandığını gösteren bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/suggestion/
PageRank Toolbar For Mac
Macintosh için PR gösteren bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/pagerank-mac/
Add Search Functionality To Your Website
Sitenize arama motoru ekleyebilmenizi sağlayan bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/search/
Free Web Counter
Ücretsiz sayaç:
http://www.digitalpoint.com/tools/counter/
Website To Country
Web sitesinin hangi ülkede yerleşik olduğunu gösteren bir araç:
http://www.digitalpoint.com/tools/website-country/
Yahoo! Web Rank Tool
Yahoo toolbar olmadan Yahoo PageRank'ın öğrenilmesine imkan veren bir araç
http://www.digitalpoint.com/tools/webrank/
Kaynak
http://seodestekcisi.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum