12 Aralık 2008

80 Bin kişi mezarlıkta yakalandı

Nüfus kayıtlarında mezarda gözükmesine rağmen her ay bankamatiğe giden ölmüş emeklilerin maaşları bloke edildi. Yapılan incelemelerde yaşamını yitiren 80 bin emeklinin yakınları tarafından maaşlarının çekildiği tespit edildi. Tespitler sayesinde devletin kasasından her ay 40 trilyon çıkması engellendi.
'Ölen annesinin maaanı almak için mezar taşını değiştirdi', '6 yıl boyunca ölen babasının maaşını çekti.' 'Ölen annesinin kılığına girdi 2 yıl bankadan maaşını çekti'... Gazetelerin manşetlerine konu olan bu örnekler, hükümeti harekete geçirdi. Sosyal güvenlik açıklarını oluşturan haksız ödemelerin önüne geçmek için 2003 yılında başlatılan kapsamlı takipler sonuçlandı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Kimlik Paylaşım Sistemi, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sayesinde 70 milyonun bilgileri elektronik ortama atıldı. Bu sırada SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalı ve emekli kayıtları da kağıt ortamından bilgisayara geçildi. Tek tek yapılan elektronik kayıtlarda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden gelen bilgiler karşılaştırıldı. Öldüğü için kütükten düşenlerin SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndaki hak sahipliğinde değişiklikler yapıldı. Yenilenen kayıtlar sırasında öldüğü halde yıllardır maaş yatırılanların hesapları takibe alındı.

ÖLDÜĞÜ HALDE MAAŞ ALANLARA EV ZİYARETLERİ

Mezarda gözüken, ancak her ay bankamatikten para çekenlerin evlerine ziyaretler yapıldı. Ev ziyaretine giden müfettişler, Samsun ve Bolu'da vefat ettiği bilgisine ulaştıkları emeklilerin isimlerini nüfusa bildirerek kütükten düşmelerini sağladı. Örneğin; Samsun'da 24 Kasım 2005'te vefat eden emeklinin nüfus müdürlüğüne bildirimi 13 Mart 2006'da yapıldı. Bir yıla yakın sürede söz konusu ölünün maaşı hesabına yatırıldı. Bolu'da da 15 Şubat 2006'da ölen bir emekliye 2007 yılına kadar maaş ödendiği belirlendi. Emeklinin yaşadığı görülen adrese yapılan 'ziyaret' sonrası şahsın ölümü 'tutanak' ile tespit edilerek gereken yapıldı. Müfettişlerin kayıtlarda yanlışlık olabileceğini dikkate alarak yaptığı nezaket ziyaretlerinde 80 bin kişiye gereksiz yere maaş verildiği ortaya çıktı. Annesini babasını yaşıyor gibi göstererek ölmüş yakınlarının maaşını çekenler hakkında yasal işlem başlatıldı. Ödenen maaşın faiziyle geri alınması için açılan davalar ise sürüyor.

ÖLÜLER YAKALANDI AYDA 40 TRİLYON DEVLETTE KALDI

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, mezarda maaşın sona ermesiyle devletin aylık 40 trilyonluk ödemeden kurtulduğunu söyledi. Emeklilere en az 500 YTL ödendiğini kaydeden SGK'dan üst düzey bir yetkili, "500 YTL x 80 bin kişi, aylık 40 trilyon ediyor. Yıllık ise 480 trilyona tekabül ediyor. Bu paranın devlette kalmasını sağladık." diye konuştu.

Şu anda ölen bir yakının maaşının alınmasının mümkün olmadığını dile getiren aynı yetkili, kayıtların 15 günde bir yenilendiğini, ölen emeklinin nüfus kütüğünden düştüğü anda SGK kayıtlarında da ölü gözüktüğünü belirtti.

8 MİLYON 424 BİN EMEKLİ MAAŞ ALIYOR

Aktif sigortalı: 16 milyon 391 bin

Emekliler: 8 milyon 424 bin

Hizmet alan sayısı: 60 milyon

Sağlık harcamaları: 25,3 milyar YTL

Emekli maaşları: 59 milyar YTL

Diğer giderler: 9 milyar YTL

Bütçe transferi: 35,8 milyar YTL

*2008 sonu beklentisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum