5 Aralık 2008

Günün Hutbesi: TİCARET AHLAKI

http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbeM.sraAdanrwww.surgucum.co.jpg
(M. Sıraç ADANIR Emekli İmam Sürgücü Beldesi)

Muhterem Mü’minler!

Sosyal bir varlık olan insan tek başına yaşayamaz. Toplumun katmanlarını oluşturan her meslek erbabına ihtiyaç vardır. Ticaretle uğraşan esnaflar da önemli bir hizmet sunmaktadırlar. Herkesin gidemeyeceği uzak yerlerden, insanların muhtaç oldukları eşyaları, gıda maddelerini v.b. bütün tüketim malzemelerini getirerek halkın hizmetine sunmaktadırlar. Dinimize göre insanların en hayırlısı insanlara faydalı olan kimsedir. İşte tüccarlar da insanlara faydalı olmaya çalışan kesimin bir bölümüdür. Peygamber efendimiz, doğru ve güvenilir bir tüccarın kıyamet gününde sıddıklarla, şehitlerle beraber olacağını müjdeler. Derecesi böyle yüksek olan tüccarın aynı zamanda sorumluluğu da çok ağırdır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “En temiz kazanç, şu tüccarın kazancıdır ki, konuştuğunda yalan söylemez, müşterilerine hainlik etmez, verdiği sözü yerine getirir. Satmak için aldığı malı daha ucuza alayım diye kötülemez. Satarken daha pahalıya satayım diye de malını övmez. Borçlarını zamanında öder, bekletmez, alacakları hususunda borçlusunu sıkıştırıp zora koşmaz.”

Aziz Mü’minler!

Her alanda olduğu gibi, ticaret konusunda da müslümana yakışan hareket dürüstlüktür. Alış- verişte doğru davrananın her zaman yüzü ak, kazancı helaldir. Kıyamet günü hiç kimse de yakasına yapışmaz. Bir gün Sevgili Peygamberimiz pazara uğramış, hububat satan

bir esnafın çuvalına elini sokmuş ve alt kısımdaki buğdayın ıslak olduğunu görmüş. Bunun üzerine : “ Bizi aldatan bizden değildir” buyurarak o kişiyi uyarmıştır. İnananlar olarak haram kazançtan ateşten kaçar gibi kaçmalıyız.

Neslimizin temiz bir nesil olmasını istiyorsak aile fertlerimize helal lokma yedirmeliyiz. Ahirette hesabını veremeyeceğimiz yanlış işler yapmamalıyız. Dünya hırsına kapılmadan, aza kanaat ederek, Allah’ın verdiği nimetlere de şükrederek müslümanca yaşamalıyız. Hutbemi başta okuduğum ayetlerin meallerini vererek bitirmek istiyorum:

“Göğü Allah yükseltti ve ölçüyü O koydu. Sakın tartıda eksiklik yapmayın. Tartıyı doğru tutun, terazide de eksiklik yapmayın.”

Hutbeyi Hazırlayan: Yakup YÜKSEL
Dargeçit Müftüsü

http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbewww.surgucum.com1.jpg
Sürgücü Eski Cami
http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbewww.surgucum.com3.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum