20 Aralık 2008

Kürtçe kitap Kafe salonu açıldı

http://www.kenthaber.com/Resimler/2008/12/18/00077743.jpg

Mardin'de ilk kez kurulan Kürtçe kitap-kafe salonunda bulunan 400 kitaptan 230 tanesinin Kürtçe olduğu öğrenildi.
Mardin Birinci Cadde, Erdoba Konakları karşısında bulunan tarihi bir bina Kürtçe kitap-kafe salonuna dönüştürüldü. Tarihi mekanda kurulan kafede çay ve kahvelerini otantik bir ortamda içmek isteyenler, kafenin diğer bölümünde satışa sunulan kitaplardan da satın alabilecek. Kafe işletmecisi Tahsin Cengiz, kafelerin sadece içeceklerle donatılmaması gerektiğini belirterek, müşterilerinin tarihi mekanda dinlenirken kitap okuma imkanına kavuşmalarını sağlayacaklarını söyledi.
Kitap okuyucularının taleplerine cevap vermek üzere kurulan Kürtçe kitap evinde 400 çeşit kitap bulunuyor. İşletmeci Cengiz, 230 tane kitabın Kürtçe ile yazıldığını belirterek, "Kürtçe ve Türkçe kitapların yan yana olmasını istedik. Bu Mardin'e yakışırdı, bu olsun dedik. Çünkü gerçekten ihtiyaç da vardı. Mardin'de öyle bir şey filizlensin dedik. Bizim toplumumuzda yaşayan değişik ırkların tarihini anlatan kitaplar da yer alıyor. Kitap işi gönül işidir. Bizim yaptığımız da bir gönül işidir. 600 kitap var ama çeşit olarak 400 kitap var. Bunlardan 200'den fazlası dil olarak Kürtçe yazılmış kitaplar. Bunlardan 60-70 arasında kitap Zerdüştlük dini, Süryanilerin geçmişi ya da Yezidilerin tarihi ile ilgili kitaplardır" dedi.


Leylan Kürtçe Kitap-Kafe salonunda çoğu kitapların 1900'lü yıllarda yazılan kitaplar olduğuna dikkati çeken Tahsin Cengiz, salonda bulunan kitapların tekrar yayınlandığını söyledi. Mardin'de özelikle akademik çalışmalar yapan insanların böyle kaynak kitaplara ihtiyaçları olduğuna da dikkati çeken Cengiz, "Aşiretler üzerinde araştırma yapan insanlar buradan yararlanıyorlar. Amaç, Mardin'de en azından haftada bir bile olsa kitaplara bakmak birkaç tane yeni kitap varsa onları karıştırmak, içinde birkaç cümle de olsa okumasını sağlamaktı. Bizim amacımız buydu bundan dolayı burayı açtık. Tabi ki burası diğer kahveler gibi oyun oynansın, içeride oturan insanlar sigara dumanı içinde boğulsun, o atmosfei içinde olsun diye bir niyetimiz yoktu. Biz de ondan şikayetçiydik. Biz de insanlar burada sohbet etmek için otursunlar diye açtık. Bugün artık insanlar hiçbir şey okumuyor. İnsanlar yeni yayınlanan bir kitaptan habersiz. İnsanlar bir şey araştırırken internet sayfalarının dışına çıkamıyordu. Kaynak olduğunu bilmiyorlardı. Takip edilen bir şey yoktur. Yoksa Mardin'de kitap okuyucu sayısı çok fazla değil. Kürtçe kitaplarda bu çok belirgin. Zaten bütün yazar ve yayınevleri kendi kitaplarının okunmadığından şikayetçi. Çok fazla bir beklentimiz var. Burada okuyucu ve yazar arasında bir ilişki kurulacağına inanıyoruz" diye konuştu.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2008/Aralik/18/Haber_529657.aspx



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum