11 Aralık 2008

Sınırda bayram coşkusu

Türkiye ve Suriye arasında imzalanan protokol anlaşması gereği Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay sınır kapılarından geçerek akrabalarının yanına gidecek vatandaşlar sabah erken saatlerde sınıra koştu. Geçen yıl 40 bin kişinin başvurduğu sınır bayramlaşmasında yıl bu sayının 50 bini aştığı belirtildi.

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde yaklaşık 3 bin Suriye'li Kamışlı sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı. Sabah 09.00'da başlayan geçişler ilginç görüntülere sahne oldu. Türkiye'deki akrabalarını ziyaret etmek için sınıra akın eden yaklaşık 3 bin Suriyeli'nin girişleri yoğun güvenlik önlemleri altında sağlandı. Sınırda izdiham yaşanmaması için Suriye polisi kendi vatandaşlarını sıraya dizerek gruplar halinde sınırdan geçişlerini sağladı.

Kimi hiç görmediği akrabasına kavuşmak için sırada beklerken kimi de amcasını, teyzesini kardeşini yıllar sonra görmek için sınıra koştu. Tıpkı 50 yıldır hiç görmediği amcasını görmek için sınırı geçen Suriyeli 55 yaşındaki Emine Davut'un sevinci gibi. 70 yıl önce ailesi ile birlikte Suriye'ye yerleşen Emine Davut, Suriye'de doğup büyüdü. Mardin'de bulunan amcasını ve akrabalarını görmek için tam 50 yıl bekledi. 50 yıldır hiç akrabalarını görmediğini belirten Emine Davut, çocukları ile birlikte Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi. Türkiye'de çok akrabaları olduğunu ifade eden Davut, "Ankara'da özel bir televizyonda çalışan akrabam var. Kızıltepe'de Nusaybin'de çok akrabalarım var. Onları görmek için sabırsızlanıyorum." dedi.

Nusaybin sınırında Suriye'den gelecek olan akrabalarını sabırsızlıkla bekleyen Türk vatandaşları ise akrabalarına kavuşmanın heyecanı yaşadı. Sınırda teyzesini bekleyen Ahmet Eliş, onu sadece 17 yıl önce yarım saat sınırda gördüğünü ondan sonra hiç görmediğini söyledi. Eliş, "Türkiye ve Suriye arasında yapılan bayramlaşma anlaşması sonucu ilk defa bu bayramda teyzemin Türkiye'ye gelmesi için izni çıktı. Heyecanla bekliyorum." dedi

Protokol bayramlaşmasında Nusaybin ve Suriye Kamışlı kaymakamları iki ülke arasındaki dostluğun yüzyıllara dayandığını belirtti. Yetkililer, bu dostluğun süreceği mesajını verdi. Saat 10.00'da Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici ve askeri erkan hudut sınır kapısına gelerek, Sınır kapısında Kamışlı Kaymakamı General Abdulsamed Abdullah ile bayramlaştı. Suriye protokolünü karşılayan Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici ve mülki erkanı, daha sonra Nusaybin folklor ekibinin gösterisini izledi. Süryani folklor ekibinin gösterisinden sonra açıklama yapan Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici, her iki ülke arasındaki akrabalık ilişkilerinin bu bayramlarla taçlandırıldığını, ilişkilerin ziyadesiyle güçlendirildiği bir güne aracı oldukları için mutluluk duyduğunu ifade etti. Gemici, "Bu bayramlar, çok daha güzelliklere, iyiliklere ve iki ülke arasındaki mevcut olan sıcak ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olacaktır" dedi.

Kamışlı Kaymakamı General Abdulsamed Abdullah da Türk ve Suriye halklarının kardeş olduğunu söyledi. Abdullah, "İki ülke arasındaki iyi ilişkiler her zaman için daha da güçlenecek. Biz buna gayret etmeye devam edeceğiz. Bütün Suriye ve Türkiye halkının bayramını kutluyorum" şeklinde konuştu. Türkiye'ye geçiş yapan Suriyeliler akrabalarına yanlarında çay, sünger, hasır gibi çeşitli hediyeler getirdi.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum