27 Aralık 2008

TRT 6 Şeş , Perwer'i sürdüren türküyle açıldı

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/288920081226025409435.jpg

TRT'nin, Kürtçe kanalında okunan Mehemedo türküsü tartışmalara neden oldu. Şivan Perwer sürgününe sebep olan yasaklı türkünün hikayesi çok hazin...

Dün test yayınına başlayan TRT'nin Kürtçe kanalı ‘TRT Şeş’te yayınlanan yasaklı türkü, “Mehemedo” gündeme damgasını vurdu.

Kürt sanatçı Rojin’in seslendirdiği türküyü, TRT’nin davetini geri çeviren Şivan Perwer’in 30 yıl önce seslendirdiği ve bu yüzden başlatılan tahkikattan sonra yurt dışına kaçmasına sebep olduğu ortaya çıktı.

Türkü ile ilgili çarpıcı bir ayrıntı daha var. Şivan Perwer’in yurt dışına kaçmasına vesile olan bu türküye 27 Şubat 2009'da vizyona girecek olan “Saddam’ın Askerleri” filmi için klip çekildi.

DİYARBAKIRLI KÜRT MEHMETÇİĞE YAKILAN AĞIT

Geçtiğimiz günlerde Haber 7’de "Türk sinemasına Kürtçe KLİP çekti" başlığı ile yayınlanan bu türküye klip çeken “Saddam’ın Askerleri” filminin yönetmeni Gani Rüzgâr Şavata Haber 7’ye “Mehemedo” türküsünün hikayesini ve Şivan Perwer’in başından geçenleri anlattı.

”Mehemedo” türküsünün, Yunan işgali esnasında Ege'de şehit düşen Diyarbakırlı Kürt Mehmet’e annesi ve yeni evlendiği karısının yaktığı ağıt olduğunu söyleyen Şavata şöyle konuştu: Yunan işgali esnasında seferberlikte eli silah tutan erkeler cepheye gider. Yeni evli olan Diyarbakırlı Mehmet de eşi ve annesini geride bırakarak savaşa katılmak için Ege'ye götürülür. Bir süre sonra Mehmet’in şehit olduğu haberi ve kanlı elbiseleri eve gelir. Bu acıya dayanamayan annesi oğlunun cesedini aramak için yollara düşer ve “Mehemedo” dediği oğlunu ağıtlar yakar.”

PERWER BU TÜRKÜ İÇİN 34 YILDIR SÜRGÜNDE

Şavata, TRT’nin Kürtçe TV davetini geri çeviren ve 34 yıldır yurt dışında yaşayan Perwer’in gidişinin de bu türküyü de okuduğu konser yüzünden olduğunu aktardı

Kürtlerin dünya genelinde en tanınmış sanatçısı olan ve “Kürtlerin Pavorotti”si diye anılan Şivan Perwer’in, 1974 yılında Diyarbakır’daki bir konserde Mehemedo’nun yer aldığı Kürtçe türküler seslendirdiğini ifade eden ünlü yönetmen Şavata, Perwer’in konseri basan polislere karşı vatandaşlar tarafından saklandığını daha sonra açılan davalardan dolayı yurt dışına kaçtığını belirtti. Yurt dışına kaçtıktan sonraki sürgün hayatında yaptığı müzikle ünlenen Perwer’in çıkardığı her kasette “Mehemedo” türküsünü okuduğunu da sözlerine ekledi.

"BU ADIM, SANSÜR SÜRGÜNÜNE SON VERSİN"


Şubat ayında vizyona girecek olan 'Saddam'ın Askerleri Kara Güneş' filmi için Güler Işık'ın seslendirdiği bu türküye bir de klip çeken Gani Rüzgar Şavata, sanatçı olarak yıllarca ana dilde ağıt yakmanın, ağlamanın, türkü söylemenin mücadelesini verdiklerini belirtti. 'TRT Şeş' ile devletin artık bu sansürcü anlayıştan kendisini arındırdığını ve halına şefkatle kucak açtığını ifade eden Şavata şöyle konuştu; “Analarımız vatanın kurtarılmasında şehit olan çocukları için, yaktığı ağıtlar, bugüne kadar sansürlendi. Biz sanatçılar yıllarca bunun mücadelesini verdik. İşte bugün gördük devlet gerçeği görerek şefkatle halkını kucakladı. Biz bu ülkenin çocuklarıyız Bu ülkenin sanatçılarıyız. Din, dil ırak gözetmeksizin, kardeşçesine, “Kavganın biçimi ne olursa olsun. Mutlaka bir barış umudu vardır. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti’nin kardeşliği.” düşüncesi ile hareket ettik.”

Kürtçe şarkı söylediği ve fikirlerini belirttiği için bir sürü sanatçının yurt dışında sürgün hayatı yaşadığını ve bazılarının da oralarda öldüğünü hatırlatan Şavata, “Sansür cezası alanlara af istiyoruz. Barış istiyoruz. Artık ‘Şivan Perwer’ler dışarıda ölmemeli. Biz ülkemizde kendi topraklarımızda ölmek istiyoruz. Devletin TRT ile attığı bu adımın yaşanan acıların geride bırakmasını diliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

HABER 7

TRT 6 ŞEŞ KÜRTÇE KANALINI İNTERNETTEN ONLİNE (CANLI) İZLEMEK İÇİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum