6 Şubat 2009

Diyet yağlarından hangisini seçmeliyiz?

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/06/yag.jpg
Yemeklerinizde kullanmak için yağ seçerken, doymamış yağları ya da trans yağlarını listeden çıkarın. Bunun yerine sağlığınız için doymuş yağları ve Omega-3 yağ asitlerini tercih edin.

Mayoclinic'de yer alan habere göre, birçok yiyecek doymuş, çoklu doymamış, tekli doymamış ve trans yağ gibi farklı türlerde yağ içeriyor. Uzmanlar bazı çeşitlerin sağlık açısından diğerlerinden daha iyi olduğunu söylüyorlar. Yemeklerinizden tüm yağları tamamen çıkarmak yerine sağlıklı yağ çeşitlerini seçmemizi ve onları kararında kullanmamızı öğütlüyorlar.

Sağlıklı yağlar

Yağ seçerken en iyi tercihiniz tekli ve çoklu doymamış yağlardır. Bu yağlar kandaki toplam kolesterol seviyesini ve düşük yoğunluklu yağ cisimciklerini azaltarak kalp hastalıkları riskini düşürüyor.

Çoklu doymamış yağların bir çeşidi de Omega- 3 yağ asitleridir. Kalbiniz için oldukça yararlı olan Omega 3 yağ asitleri, koroner damar hastalıkları riskini de azaltıyor. Aynı zamanda düzensiz kalp atışına karşı vücudu koruyor ve kan basıncı seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor.

Aşağıda bu yağların bulunduğu yiyecekler listelenmiştir:

Sağlıklı yağ çeşidi

Yiyecek kaynağı

Tekli doymamış yağ

Zeytin yağı, fındık yağı, kanola yağı, avokado, ceviz, fındık ve çekirdekler

Çoklu doymamış yağ

Sebze yağları (mısır, ayçiçeği, aspir ve pamuk tohumu yağı gibi), ceviz, fındık ve çekirdekler

Omega-3 yağ asitleri

Yağlı, soğuk su balıkları (som, uskumru ve ringa), keten tohumu, keten yağı ve ceviz

www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum