11 Şubat 2009

MALİYE KAYIT DIŞI SERVET PEŞİNDE

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1155_maxi.JPG

DEFTERDAR AKDEMİR “DEVLET PARA VE MAL HAREKETLERİNİ DİJİTAL ORTAMDA TAKİP ETMEYE BAŞLAYACAKTIR.”

Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir, yurt içi ve yurt dışındaki menkul mallar ve kıymetler ile para, döviz, altın ve diğer sermaye piyasası araçlarının kayıt altına alınması ve ekonomiye katkısının sağlanması için çıkarılan “varlık Barışı” olarak anılan yasanın 2 Mart 2009 tarihinde sona ereceğini açıkladı.

Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir, düzenlediği basın toplantısında ‘Varlık Barışı’ adı olarak anılan 5811 sayılı bazı Varlıklarının milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanun ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Defterdarlık toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Defterdar Mustafa Akdemir, ”Bu kanunun amacı; gerçek ve tüzel işlere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlamaktır” dedi.

Söz konusu kanun kapsamında müracaat edenlerin, müracaat ettikleri yurt dışındaki mal varlıkları üzerinden yüzde iki, yurt içinde para,altın,döviz, menkul kıymet ve taşınmazların ise yüzde 5 oranında vergi kesileceğini ifade eden Akdemir, beyan edilen taşınmaz mal ve meblağın edinme şeklinin araştırma dışında tutulacağını söyledi. Defterdar Akdemir “Devlet para ve mal hareketlerini dijital ortamda takip etmeye başlayacaktır. Banka hareketleri ve mali durum önümüzdeki süreçte gözetim altına alınacak. Bu bakımdan, yurt dışında ve yurt içinde parası, mal varlığı bulunanların adı geçen kanundan yararlanarak beyanda bulunmaları gerekmektedir. Beyanda bulunanlar bulunduklar meblağ üzerinde öngörülen vergiyi bir ay içinde ödemeleri gerekmektedir. Beyanda bulunanlar hakkında herhangi bir ceza müeyyidesi uygulanmayacaktır.”şeklinde konuştu.

Defterdar Mustafa Akdemir, defterdarlığın 2008 yılı faaliyetlerini de basına anlattı.

Hab. Mehmet Çelik

www.habermardin.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum