19 Şubat 2009

Vitamin hapları gerçekten işe yarıyor mu?

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/19/ilac.jpg
Nobel ödüllü biyokimyacı Linus Pauling'in kırk yıl önce temel besin maddelerinin ekstra kullanımının faydasını belirtmesinden bu yana, dünya çapında vitamin kullanımı büyük ölçüde arttı. Peki vitaminler gerçekten sanıldığı kadar faydalı mı?

Geçmişte yapılan bir takım kaliteli araştırmalar hap formunda alınan ekstra vitaminlerin kronik hastalıkları önlemediğini, iddia edildiği gibi yaşam süresini de uzatmadığını göstermişti. Sekiz yıllık bir süre boyunca vitamin kullanan 161 bin kadın üzerinde yapılan yeni araştırma da benzer bir sonuç gösterdi ve The Archives of Internal Medicine'de yayınlanan rapora göre, vitaminler sanıldığı gibi kalp rahatsızlığı riskine veya bazı kanserlere engel olmuyor. Buna benzer sonuçlar veren başka çalışmalar da olmuştu.

The New York Times'da yer alan habere göre, uzmanlar halkın şaşırtıcı bir şekilde ciddi araştırma sonuçlarını görmezden gelerek, bilimsel kanıtlara rağmen vitaminlerin faydalı olduğuna inanmaya devam ettiğini söylüyor.

Herkesin, vücudunun üretemediği ve vücut için temel besleyici olan vitaminleri alması gerekiyor. Örneğin yetersiz C vitamini iskorbüte , D vitamini eksikliği ise raşitizme (kemik hastalığı) sebep oluyor. Ancak genelde dengeli beslenmenin gerekli besinleri sağlayacak yeterlilikte olduğu; hatta piyasadaki pek çok gıdanın zaten vitaminlerle güçlendirilmiş olduğu belirtiliyor.

Vitamin üzerine yapılan incelemelerin çoğu, vitamin eksikliğinden çok, fazla dozda alınan vitaminlerin kronik hastalıkları engelleyip engellemediğine odaklanıyor. Besin açısından zengin sebze ve meyve tüketenlerde kalp hastalığı riskinin az olduğu zaten biliniyordu; ancak fazla dozajda hap şeklinde alınan vitaminlerin aynı etkiyi yapmadığı belirtiliyor. Hatta tam aksine, bazı vitaminlerin ekstra kullanım halinde bir takım hastalıklara davetiye çıkardığını gösteren araştırmalar da var.

Farklı üniversitelerden pek çok uzman hala konu üzerinde çalışmaya ve vitamin konusu aydınlatmaya devam ediyor.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum