21 Mart 2009

Aşırı kırmızı et körlüğe neden olabilir

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/21/et.jpg
Yapılan yeni bir araştırmaya göre haftada 10 porsiyon ve üzeri et yiyenlerin, yaşlılıkta retina bozukluğu yaşama riski yüzde 50 oranında artıyor. Buna karşın, haftada en az üç kere tavuk yemek ise koruyucu bir etki sağlayarak, körleşme riskini yarıdan fazla azaltıyor.

Amerikan Epidemiyoloji (Salgın Hastalıklar) Bülteni'nde yayınlanan bulgular, tüketilen yiyecekler ile yaşa bağlı görme kaybı arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Retinadaki maküler adı verilen merkezi bölge, gözün en hassas bölgesi. Görme keskinliğini ve renkleri ayırt etmeyi sağlayan bu bölge, perhizden en çok etkilenen bölüm.

Telegraph'da yer alan habere göre, genelde 50 yaşından sonra ortaya çıkan ve "sarı nokta hastalığı" olarak da bilinen bu göz bozukluğuna, retina merkezinin altında yeni kan damarlarının büyümesi sebep oluyor.

Avustralya Melbourne Üniversitesi'nde yapılan araştırma sonuçlarına göre, haftada 10 kez kırmızı et yiyenler beş kez ya da daha az yiyenlerden iki kat daha fazla görme bozukluğu yaşadığı, buna karşın haftada üç veya dört kez tavuk yiyenlerin, bir iki kez yiyenlerden iki kat daha az bu riski taşıdığı ortaya çıktı.
www.zaman.com.t

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum