Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) eylem planı kapsamında hazırlanan çok sayıda proje’nin ele alındığı toplantı Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.
GAP Eylem planı içinde yer alacak ve istihdama katkı saylayacak projeler için hazırlıklar devam ediyor.
GAP Eylem planı dahilinde hazırlanacak olan projeler için detaylı bilgi sunumu yapıldı.
GAP yöresinde istihdamı, tanıtımı, inanç ve kültür turizmi, töre cinayetleri sona erdirilmesi, kadınlara yönelik farklı el sanatlarının olacağı çok sayıda farklı projeler için Mardin Valiliği elemanları tarafından detaylı bilgi sunumu yapıldı. Projenin amaçları, hedefleri ve sağlayacağı faydaları konusunda katılımcılara yapılan bilgi aktarımında, olası aksaklıkların giderilmesi yönünde sık karşılaşılabilecek temel esaslar ve çözüm önerileri dile getirildi.
Mardin’de daha önce de hazırlanan 30’a aşkın proje ile GAP Eylem planı için bazı hedefler konulmuştu.
BAKAN EKER PROJE HAKKINDA İYİMSER KONUŞTU
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, GAP Eylem planı ile ilgili olarak daha önceki toplantılarda iyimser bir tablo ortaya koyarak Diyarbakır ve Şanlıurfa Kalkınma Ajansı'nın istişareyi mahiyet eden bir kurul olduğunu belirterek, ''Bu kurul yılda 2 defa toplanarak çalışmalarını değerlendirecektir. Merkezi planlama devri günümüzde etkinliğini kaybetti. Bunu gören hükümetimiz yapılacak olan çalışmaları, yerinden daha etkin yapabilmek için bu çalışmayı başlattı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 9 ili kapsayan GAP Eylem Planı'nı Diyarbakır'da açıkladı. GAP Eylem Planı, bu 9 ildeki ekonomik kalkınma, sosyal gelişme, altyapı çalışması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi olmak üzere 4 ana başlığı içeriyor. Bunun 73 alt başlığı var. Bu alt başlıklarda yapılacak her şey ayrıntılı şekilde yer almaktadır. 2008 yılında kamu bütçesinden bu çalışmalar için 966 milyon YTL para ayrıldı. GAP Eylem Planı kapsamındaki çalışmalar için 2009 yılı için de 963 milyon YTL ek bütçe ayrıldı. Bu da önemli ölçüde kullanıldı. GAP Eylem Planı çerçevesinde Diyarbakır için büyük önem taşıyan 202 kilometrelik ana sulama kanalı yapılacak. Bu sulama kanalı sayesinde Dicle'den Mardin'in Savur ilçesine kadar uzanan bölgede sulama yapılacak. Söylenenler, açılan paket, ilan edilen eylem planı artık laf ve bir söylemden ibaret değil. Diyarbakır'ın cazibe merkezi haline getirilmesi için 2008 bütçesinden 15 milyon YTL para aktırıldı.
2009 yılı içerisinde de cazibe merkezleri için 80 milyon YTL para aktarılacak ve bu kapsama başka iller de alınacak. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde de 1 kademede yapılan çalışmalarla 98 bin hektarlık bir alan sulanacak. Ayrıca tuzlama problemi olan 41 bin hektarlık alanın tuzlama probleminin çözülmesi için proje hazırladık." dedi.
Diyarbakır'da 4 bin kişiye mesleki eğitim kursu
Eker, İŞKUR ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak ortak bir çalışma ile 2008 yılında Diyarbakır merkezde bin 100, Bismil, Silvan ve Ergani ilçelerinde de 900 kişi olmak üzere toplam, işsiz 2 bin kişinin istihdam eğitiminden geçirileceğini bildirdi.
Bu kişilere 20 ayrı branşta çeşitli eğitimler verileceğini ifade eden Eker, şunları söyledi:
''Böylece Diyarbakır'da işsiz 4 bin kişiye mesleki eğitim kursu verilecek. İş aramaya gittiğinde bu kişilere 'Ne iş yapıyorsun' diye sorulduğunda cevap verebilecekler. 'Her işi yaparım' diyen, maalesef bir işi yapamaz. Kurslara katılacak bu kişilere ayda 300 YTL ücret verilecek. 2009 yılında da 2 bin kişiyi bu kurslara alacağız ve bu kişilere malzeme ile kurslar verilecek; tesisatçılık, elektrikçilik gibi. Diyarbakır Türkiye'de çevre yolu olmayan nadir illerden biridir. Bu konuda da çalışmalarımız var.
Şanlıurfa yolunu Elazığ yoluna bağlayacak 14 kilometrelik yolun 2 kilometresinde çalışmalara başlandı. Çünkü bu 2 kilometrelik mesafede kamulaştırma sorunu yok. Diğer bölümün kamulaştırılmasının yapılması çalışmaları sürüyor. Şanlıurfa yolunu Mardin karayoluna bağlayacak ikinci bölümde de çalışmalar yapılması için planlama yapıldı.''
Eker, Türkiye'nin en büyük işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nin 1 milyon 700 bin dekarlık bir arazisi bulunduğunu kaydetti. Bu arazinin sadece 100 bin dekarlık bölümünün sulandığını anlatan Eker, ''Bunun 500 bin dekarını daha sulayabilmek için kuyu açılmaya başlandı. Bu tamamlandıktan sonra 500 bin dekarlık bir bölümün daha sulanabilmesi için çalışma yapacağız. Şanlıurfa ayrıca 2009 yılında cazibe merkezi kapsamına alınacaktır'' şeklinde konuştu.
Ekrem Arslan
www.mardinlife.com
5 Mart 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum