23 Mart 2009

Rahimağzı doğuma hazır mı?: Bishop Skorlaması

Beklenen doğum tarihiniz geçtiğinde ya da sizi ya da bebeğinizi ilgilendiren bir risk varlığında doktorunuz doğum sancılarını başlatmak yani indüksiyon uygulamak gereği duyabilir. Ne yazik ki doğumu yapay yollarla başlatmak yani indüksiyonun başarılı olması her zaman mümkün olmayabilir. Yapılan tüm girişimlere rağmen doğum sancıları başlamayabilir.

Yapılacak olan indüksiyon girişiminin başarılı olup olmayacağını önceden kestirebilmek için bazı yöntemlerin kullanılabileceği ileri sürülmüştür. Bunlar arasında en eski olanlardan ve en sık kullanılanlardan birisi Bishop skorlamasıdır. Yaklaşık 40 yıldır yani 1960'lı yıllardan beri kullanılan bu sistemde 5 temel faktör incelenir. Bunlar serviksin yani rahim ağzının vajina ile olan pozisyonel ilişkisi, serviksin kıvamı, açıklığı, silinmesi ve bebeğe ait önde gelen kısımın seviyesidir. Bu değişkenler değerlendirilerek bir skor elde edilir. Skor ne kadar yüksek ise indüksiyonun başarılı olma şansı o derece yüksektir.


Skor
Değişken 0 1 2 3
Pozisyon Arkaya doğru Ortada Öne doğru
Kıvam Sert Orta Yumuşak
Silinme (efasman) (%) 0-30 40-50 60-70 >80
Açıklık (cm) Kapalı 1-2 3-4 >5
Bebeğin seviyesi -3 -2 -1 +1,+2

Değerlendirme sonucu elde edilen skor 5'den az ise indüksiyonun başarılı olma şansı çok düşükken 9 ve üzerindeki skorlarda çok büyük bir olasılıkla başarı elde edilecektir.

Eğer skor 5 ya da daha az ise bu durumda bazı ajanlar kullanılarak rahim ağzının olgunlaştırılması ve doğuma hazırlanmasının daha uygun olacağı öne sürülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum