26 Mart 2009

Vali Duruer: "Dünyaya hoşgörü yayıyoruz"

Mardin Valisi Hasan Duruer, şehrin tarihi zenginliği, dilleri, dinleri, ırkları ve kültürleri ile dünyaya hoşgörü yaydığını söyledi.
http://www.deyrulzafaran.org/turkce/resimler/deyrulzafaranimg_0331.jpg
7 bin yıllık tarihi geçmişi ile bir çok medeniyetleri bünyesinde barındıran Mardin'i dünyaya tanıtmak için önemli bir misyon edindiklerini belirten Duruer, Kürdü, Arap'ı, Türk'ü ve Süryani'si ile örnek bir mozayik oluşturduklarını kaydetti.

Mardin'de bir taraftan ezanın çan sesi ile harmanlaştığını, diğer taraftan da farklı dinlerin ve dillerin Halil İbrahim'in sofrasını paylaştığını ifade eden Duruer, "Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde olan Mardin'in tarihi varlıklarını korumak için bu yıl önemli projeleri hayata geçirdik. Tarihi kentin her mahallesini ayrı bir yıkım ve onarım hamlesi ile ele aldık. 560 bina önümüzdeki günlerde yıkılacak. 800'ün üstündeki binayı fiziki görüntüyü bozduğu gerekçesi ile de bakım ve onarımdan geçireceğiz. Kentsel Rehabilitasyon Projesi kapsamında bu tespit edilen 3 binin üzerinde beton ev 2 yıl içinde tamamen yıkılacak. Mardin neden Venedik, Kudüs, Kurtuba, Toledo olmasın. Mardin bu şehirlerden daha eski ve daha çok tarihi varlıkları bünyesinde barındırıyor. Tarihi evleri betondan arındırdığımız zaman Mardin eski ihtişamlı görünümüne kavuşacaktır. Bu da Mardin'in UNESCO'ya girme şansını daha da artıracaktır." dedi.

Mardin'in, mevcut kültürel varlıklarının bir bir onarılarak inanç ve kültür turizmini kazandırıldığını vurgulayan Duruer, "Mardin, dünya turizm merkezi haline geliyor. Artık bu zamanda herkesin elini taşın altına koyma vakti geldi. Turistlerin kenti günübirlik ziyaretleri ile doğan ihtiyaç dolayısıyla beslenme ve barınma alanında yatırımların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum. Tarihi kentin tanıtılması için düzenlenen organizasyonla kentte çekilen dizi ve filmlerin turistlerin tarihi kente gelmesine vesile oluyor. Tarihi mekânları ve müzeyi ziyaret edenlerin sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için tanıtımlarımız devam edecek. Mardin'in, dünyanın misafir odası olarak kabul görmesi, bizleri sevindirmiştir. İş adamlarımızı kendi topraklarında yatırım yapmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.
Şeyhmus Edis
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum