7 Nisan 2009

KADINA ŞİDDET DEVAM EDİYOR

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1367_maxi.JPG
TÖRE VE NAMUS CİNAYETİ KAPSAMINDA 22 KADININ GÜVENLİĞİ SAĞLANDI.

Mardin KAMER Vakfı Şube Başkanı Tülay Elçioğlu, Mardin’de halen Ataerkil aile yapısı içinde şiddetin devam ettiğini belirterek, 2004 ile 2009 yılları arasında kadına yönelik yapılan şiddet sonucunda KAMER’e 365 kadının başvuruda bulunduğunu söyledi.

Töre ve Namus Cinayeti kapsamında şiddete maruz kalan 22 kadının Emniyet ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile görüşülerek can güvenliklerinin sağlandığını ifade eden Elçioğlu KAMER’e başvuramayan birçok kadının olduğuna inandığını söyledi.

Mardin Kadın Merkezi Şube Başkanı Tülay Elçioğlu 2004 yılından bu yana kent merkezinde ve ilçelerde yapılan çalışmalar sonucu kadına yönelik şiddetin halen devam ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. KAMER Başkanı Tülay Elçioğlu Şiddete maruz kalan kadınların çoğunun eşlerinin üniversite mezunu olduğunu tespit ettiklerini belirtti. ”Mardin’de Kadına yönelik yapılan şiddetin boyutunun tam olarak anlaşılamadığını ancak şiddet uygulayan eşlerin yüzde 20 sinin üniversite mezunu olduğunu söyleyebiliriz” diyen Elçioğlu ”Mardin de kadına yönelik şiddet nitelik ve nicelik olarak değişmiş olabilir. Ama psikolojik şiddet halen devam ediyor. Kadın halen şiddet görüyor.”şeklinde konuştu..

TÖRE VE NAMUS CİNAYETİ KAPSAMINDA ZOR DURUMDA KALAN 22 KADININ GÜVENLİĞİ SAĞLANDI

Töre ve Namus Cinayetinde KAMER’e başvuran 22 kadının can güvenliğinin sağlandığına dikkat çeken Elçioğlu, “2004 ile 2009 yılları arasında KAMER’a töre ve namus cinayeti konusunda 22 kadın başvuru yaptı. Bu kadınların güvenliğini sağlamak amacıyla emniyet ve Sosyal Hizmetler İl Müdürülüğü ile yapılan görüşmeler sonucu başka illerde bulunan sığınma evlerinde güvenlikleri sağlanmıştır. Bize başvuru yapan kadınların dışında ancak aldığımız duyumlara göre 5 veya 6 kadının yaşamını yitirdiği yönündedir. Biz bu kadınlara ulaşamadık. Çünkü kadın isterse destek vermek için yardım ediyoruz.

3 KADIN AİLESİ İLE BARIŞTIRILARAK HAYATINI SÜRDÜRÜYOR

Mardin de aşiret yapısı nedeniyle özellikle ilçelerde aşiret ve aile büyükleri tarafından alınan karar sonucu kadınlarımız töre ve namus adı altında öldürülüyor. Yâda ölmeye intihara sürükleniyor. Bütün bunlara rağmen KAMER olarak Töre ve Namus cinayeti adı altında öldürülme kararı alınan 3 kadınımızın aileleri ile görüşülerek öldürülmeleri engellenmiş ve ailesi ile hayatını sürdürülmesi sağlanmıştır. Bu kadınlarımız ile halen görüşmeye devam ediyoruz. ”dedi.

SON 5 YILDA BİN 500 KADINA ULAŞTIK

Amaçlarının Cinsiyetçi sistemin kadın ve çocuklara zarar veren yerel uygulamalarını tespit etmek, alternatiflerini geliştirip uygulanabilir olmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Elçioğlu “Kadınların geleneksel kurallar çerçevesinde sürüp giden statülerini fark etmelerini, sorgularını değiştirmek için direnç ve yöntem geliştirmelerini sağlamak üzere çeşitli yöntemlerle yürütülen çalışmalarda Farkındalık gruplarında 15-20 kişilik kadın gruplarıyla, haftada bir kere olmak üzere 14 hafta boyuncu sürdürülen bu çalışmada İletişim, Şiddet,Toplumsal Cinsiyet Rolleri,Ayrımcılık, Cinsellik, ekonomik Hakları, Kadının insan Hakları, Anayasal ve Medeni Haklar konularda paylaşımlar yapılarak farkındalık oluşması sağlanmıştır ayrıca Salon toplantıları ve ev ziyaretleri yapılarak el ilanları dağıtılarak yapılan çalışmalarımız vardır. Acil destek programı kapsamında da Aile içinde şiddet yaşayan ve namus kisvesi altında işlenecek cinayetin muhtemel kurbanları olan kadınlara destek olmak üzere oluşturulmuş programlardır. Bu programlar kapsamında son 5 yılda bin 500 kadına ulaştık ”dedi.

Hab.Nalan SAKICI
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum