25 Nisan 2009

Mamalar bebekleri şişmanlatıyor mu?

http://medya.zaman.com.tr/2009/04/25/bebek1.jpg
Hazır mamalarda anne sütünden daha fazla protein bulunduğu, mamayla beslenen bebeklerde daha fazla yağ depolandığı ve bundan dolayı da ileride çocukluk çağı obezitesi için yüksek risk taşıdığı bildirildi.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan ve 1000 bebeği kapsayan çalışma, hazır mamalardaki protein seviyesinin düşürülmesini öneriyor. Çalışma 2002 ve 2004 yılları arasında doğan bebekler üzerinde Belçika, İtalya, Almanya, Polonya ve İspanya'da yapıldı. Aileler bebeklerinin yaşamlarının ilk birkaç haftasında çalışmada yer almaları için bir araya getirildi. Bebeklerin üçte birine düşük protein içeren bebek maması, üçte birine ise yüksek proteinli mama verildi. Geriye kalan bebekler ise 1 yıl boyunca anne sütüyle beslendi. Çocukların 2 yaşına kadar kilo, boy ve vücut kitle indeksleri düzenli olarak ölçüldü.

2 yaşında gruplar arasında boy bakımından bir farklılık görünmezken, yüksek proteinli mamalarla beslenen çocukların fazla kiloya sahip oldukları bulundu. Araştırmacılar, bebeklikte düşük proteinli mama içmenin ileride obeziteye karşı koruma sağladığını söylüyorlar.

Münih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Berthold Koletzko, "Avrupa Birliği Çocukluk Çağı Obezitesi Programından gelen bu sonuçlar, anne sütünün uzun süreli faydasından dolayı emzirmenin desteklenmesinin ve teşvik edilmesinin altını çiziyor. Mamalardaki proteini sınırlandırma, erken gelişimi düzenliyor, çocukluk çağında aşırı kilo ve obezite riskini düşürüyor" dedi.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum