1 Nisan 2009

Seçimin Sonucunu Okuyabilmek (I)

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/nezirbuyuk.jpg
Tarihin adeta canlı tanığı olan Mardinimiz, çekişmeli bir seçime daha tanıklık ederek uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir seçimi geride bıraktı. Seçim sürecinde yaşanan uzun tartışmalar, seçim beyannameleri, seçim propagandaları, tedirginlikler, heyecanlı bekleyiş derken işte bir seçim daha geldi ve geçti.

Yaklaşık üç aylık bir seçim çalışmaları sürecinden sonra adaylar dahil herkes sustu ve söz sırasının verildiği halk, yani seçmen konuştu. Halkımız ‘bir’ konuştu ama ‘pir’ konuştu ve konuşmasında da “AK Parti ve Ayanoğlu”dedi.

Sabah saatlerinden itibaren sandık başına giden vatandaş, ‘gönül verdikleri’ siyasi partilere oylarını vererek ve bir bakıma da yerel yöneticilerimizi 5 yıllığına seçmiş oldular.

Seçim süreci boyunca siyasi partiler ve adayları propagandalarında yapacaklarını, projelerini vatandaşa anlatma ve duyurma adına çeşitli yollar denedi. Billboard, afiş ve broşürler bastırıp yapacaklarını halka iletmeye çalışan adayların bu seçimde görselliğe daha da çok önem verdikleri gözlendi.

Mardin ilk defa hem AK Parti adayı hem de DTP adayı sayesinde seçim beyannamesi ile tanıştı. Halkımız yaklaşık iki ay boyunca bu adaylarımızın konuşmasını dinledi. Bugün ortaya çıkan sonuçta ise kendisine söz hakkı verilen halkımız konuştu ve demokratik seçimini AK Parti’den yana yaptı.

Her zaman olduğu gibi halkımız, bu seçimde de örnek bir seçmen olduğunu seçim sürecinde -birkaç küçük tatsızlık hariç- sağduyulu duruşu ile bir kez daha ortaya koydu. Bir hakem statüsünde olan ve kendisinin belirlediği ve teveccüh gösterdiği adaya tüm adayların da saygı göstermesini bekleyen halkımız için asıl süreç şimdi başlıyor.

Bu süreçte seçimi kazanan AK Parti ve adayı Beşir Ayanoğlu’nun da halka karşı sorumluluğunun olduğunu unutmaması gerekir. Her yerde belediye başkanlık makamının yan gelip yatma gibi bir düşünce içinde olunmaması düşüncesini taşıyan halkımız eminim ki bunun da denetimini sürdürecek. Halkımız artık 5 yıllığına vekâletini verdiği Beşir Ayanoğlu’ndan vekaletnamesini en iyi şekilde değerlendirmesini bekliyor.

İlimiz sahip olduğu potansiyel ve değerlere rağmen yılların ihmaline uğramış ve ne yazık ki belediyecilik anlamında hak ettiği yerde değil. Ayanoğlu’nun Mardin’e vereceği en iyi hizmet kenti hak ettiği noktaya taşımak olacak. Hizmetle birlikte Sayın Ayanoğlu’nun özellikle sahip olduğu mütevazi ve samimi duruşunu devam ederek kendisine vekaletini veren insanlara tepeden bakmaması ve bu makama vatandaşların sayesinde geldiğini hiçbir zaman unutmamasını hatırlaması gerektiğini düşünüyorum.

İl Genelinde AK Parti’de büyük düşüş

Dün itibarıyla seçim sonuçları açıklanırken; Mardin Belediye Başkanlığı için AK Parti’nin oy yüzdesi yüzde 45, DTP’nin oy oranı ise yüzde 37’lerdeydi. Oy sayılarına baktığımızda AK Parti 15 bin 126 oy alırken DTP ise 12 bin 198 oy aldı. Aradaki farkın 2 bin 928 olduğunu hatırlatırken, DTP’nin ise oylarını 2004 yerel seçimlerine göre yaklaşık yüzde yüz artırdığını unutmamak gerek. Seçimi kazanan AK Parti adayı Beşir Ayanoğlu’nun bunu göz önünde bulundurarak kaybedeni de kucaklaması gerekir.

İl Genel Meclis Üyelerine baktığımızda ise DTP yüzde 45’e AK Parti ise yüzde 26 oy aldı. Bütün ilçelerdeki oyların toplamından oluşan bu rakama baktığımızda gerçekten de çok önemli bir durum. Ne demek; seçimlere sımsıkı sarılmış bir partinin birinci parti ile arasında yüzde 20 oranında fark olması büyük ve düşünülmesi gereken bir hadise. Bunu ise önümüzdeki süreçte ayrı ayrı değerlendireceğim.

İlçelere baktığımızda ise en ilginç olanı; AK Parti’nin Yeşilli haricinde hiçbir ilçede seçimi kazanamaması ki onu da kıl payı ile Anavatan Partisi adayı Hayrettin Demir’e kaptırmaktan kurtuldu. Midyat ve Savur İlçeleri DP’de kalırken, Nusaybin, Kızıltepe, Dargeçit, Mazıdağı, ve Derik’de DTP ile devam kararı aldı. Ömerli de ise Mardin’de sevilen mimarlardan olan ve bir dönem Mimarlar Odası Başkanlığını da yapan Yılmaz Altındağ CHP’den kazandı. Yani ilçelerde AK Parti ve CHP sadece bir ilçeyi alırken, DTP beş ilçeyi DP ise 2 ilçeyi aldı.

Bütün sıkıntılara rağmen kazandı

AK Partili Ayanoğlu, belediye meclisi ve il genel meclisi listelerinde yaşanan ayrımcılıklar, il ve merkez ilçe yönetimindeki başıboşluk ve milletvekilleri arasındaki sıkıntılara rağmen seçimi kazandı. Sayın Ayanoğlu’nun seçimi kazanmasında ailesinin bir bütün olarak kendisine sahiplenmesinin yanında ilimizde herkes tarafından sevilen ve herkesi kucaklayıcı bir yönü bulunan işadamı Sabahattin Evrensel’in direktif ve rehberliğinde kendisini bire bir yönlendirmesi ile kazandığını düşünüyorum.

Peki il genel meclisinde Mardin’de bu sonuç neden böyle çıktı? İki yıl içinde AK Parti nasıl oldu da yüzde 44’lerden yüzde 26’lara düştü? Bunun tek açıklaması var bence milletvekillerinden özellikle Sayın Süleyman Çelebi ve Sayın Cüneyt Yüksel’in listeler üzerinde halkın sevdiği adaylar yerine kendilerine yakın adayları tercih ederek seçim çalışmaları sürecinde de ilçeler arasında ayrımcılık yapmaları ve bütün vekillerinin kendi aralarında bir gün bile bir araya gelememelerine bağlıyorum.

Sonuç olarak, seçimler oldu ve bitti. Halkımızın seçim süreci boyunca demokrasiye sahip çıkması ve birbirinin haklarına saygı göstermesine rağmen sokakta, kahvede ve kulislerde sandıkta hile yapıldı, oylar çalındı veya benzeri spekülasyonlar kaybeden adayın sevilenleri tarafından her zaman olduğu gibi bu seçimde de olacak.

Uzun sözün kısası, bu seçimin de her seçimde olduğu gibi kazananı da oldu kaybedeni de... Kazananlar ve kaybedenlere dair değerlendirme yazılarımız bundan sonra da devam edecek. Ancak bugünkü yazımın sonuna gelirken Mardin Life ekibi adına; çiçeği burnunda yeni belediye başkanımız Sayın Mehmet Beşir Ayanoğlu'nu tebrik eder çalışmalarında başarılar diliyoruz
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum