1 Mayıs 2009

'4N için çalışmalara başladık'

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/01/4n.jpg
Görüntülü konuşma ve geniş ağ bandı olarak bilinen 3N'nin imtiyaz sözleşmeleri dün Ankara'da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı bir törenle imzalandı. B lisansının sahibi Vodafone operatörünün yetkilileri, imza töreni sırasında İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelerek 3N'nin test denemesini yaptı. Tanıtımda Türkiye'de ilk defa 21,1 mbps veri hızına ulaşıldı.

Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı John Samarron, şu anda kullanılan en ileri mobil teknoloji ile en fazla 256 kilobit/saniye veri hızına ulaşılabilindiğini belirterek, bugün 3N ile bu hızın 21 megabit/saniye (mbps) değerine ulaştığı bilgisini verdi. Samarron, "3N, en basit şekliyle internette yapabileceğimiz her şeyi cep telefonu ile yapabilmemizi sağlayacaktır." dedi. Vodafone yetkilisi, "Demo'da 21,1 mbps hızını gördük. Şu an bunu 28,8 mbps'ye çıkarmaya uğraşıyoruz. China Mobile ve Verizon ile 4N'nin hazırlıklarını yapıyoruz. 4N ile 28,8 mbps'nin de 10 katına ulaşabileceğiz. Yaptığımız son testlerde bu rakamı gördük." şeklinde konuştu. Söz konusu teknolojinin ADSL'in yerini alacağına değinen Samarron, "Ben evimde ADSL yerine bunu kullanacağım. Çünkü ADSL'den daha hızlı ve ADSL kadar güvenilir olacak." dedi. 3N imtiyaz sözleşmeleri imza töreninin ardından bir açıklama yapan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, sürecin son adımının atıldığını kaydederek, 15 ülkede 33 milyon 3N cihazı kullanıcısı olduğunu, dünyada en büyük 3N şebekesine sahip ve bizzat bu teknolojinin öncülüğünü yapmış bir operatör olduklarını hatırlattı. İhalede Türkiye ekonomisine KDV dâhil yaklaşık 600 milyon TL kazandırdıklarını aktaran Timuray, "1,3 milyar TL düzeyindeki güçlü yatırım bütçesiyle yolumuza devam ettiğimiz 2009'da 3N'ye yatırımımız, Vodafone'un Türkiye pazarında kalıcı olma kararlılığının en somut göstergesidir." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından etkinlikte, 21 mbps hızını sunan ve 3N teknolojisinin kullanılacağı USB Stick modelleri basın mensuplarıyla birlikte test edildi. Yapılan testte en fazla hızın 21,3 mbps, ortalama hızın ise 14 mbps olduğu görüldü. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara'dan 3N kullanmak suretiyle, görüntülü görüşmeyle toplantıya bağlanarak 'hayırlı olsun' dileklerinde bulundu.
KENAN MEHMETZADE
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum