21 Mayıs 2009

Et ve süt bir arada olmaz diyenler yeni dernek kurdu

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/21/sut1.jpg
Türkiye'deki süt üreticileri arasında son dönemde ilginç bir rekabet yaşanıyor. Daha önce sektörü Süt ve Et Üreticileri Birliği (SETBİR) temsil ederken dün yeni bir dernek kuruldu.

Öncülüğünü Ülker şirketler topluluğunun yaptığı Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), kamuoyuna tanıtıldı. Derneğin kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, SETBİR'de et ve süt üreticilerinin bir arada bulunmasının çelişkiye sebep olduğunu söyledi. Et ve süt üreticilerinin bir arada bulunmasının doğru olmadığını söyleyen Ülker, "Et ve sütün arzı büyükbaş hayvancılıktan kaynaklanıyor. Ama süt, hayvan canlı iken elde ediliyor ancak et, kesiminden sonra temin ediliyor. Bu yönüyle iki farklı sektör oluşuyor." dedi.

Ülker Bisküvi, Çikolata, Şekerleme Grubu başkanlığı görevini de yürüten Ülker, hayvancılığın gelişmesi konusunda SETBİR'le bundan sonra da yoğun bir ilişki içinde bulunacaklarını vurguladı.
http://medya.zaman.com.tr/2009/05/21/sut.jpg
Ali Ülker, derneklerinin kuruluş amaçları ve sektörün durumu hakkında da bilgi verdi. Buna göre, ASÜD, gıda güvenliğini ön plana alarak süt sektörünün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak için hayata geçirildi. Derneğin önceliği, süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması ve ihracat potansiyelinin geliştirilmesi. Süt sektörünün Türkiye'nin ihracat hamlelerinin biraz gerisinde kaldığını düşünen dernek üyeleri yaşanan zorluk ve engellerin aşılması için çaba sarf edecek. Derneğin, en önemli argümanı ambalaj. Sürdürülebilir gıda güvenliğinin ambalajlı ürünlerle sağlanabileceğinden hareket ediliyor. Sektörün kalkınması ve tarımdaki istihdamın artırılmasındaki en büyük kaldıraçlardan birinin ihracat olduğunu söyleyen Ülker, bu nedenle Uluslararası Dünya Süt Konseyi'ne (IDF) üyelik başvurusu yaptıklarını bildirdi. IDF'nin olumlu cevap verdiğini belirten Ülker, Türk sütünün kalitesinin iyileştiğini, ancak hak ettiği konumda olmadığını dile getirdi. Sektördeki birçok firmanın Ortadoğu ülkelerine ihracat yaptığını, ancak Avrupa ülkeleri ile ilgili bazı kısıtlamalar olduğunu belirten Ülker, AB ülkelerine Türk ürünlerini tattırmak ve lobi faaliyetleriyle engelleri kaldırıp sektörün yolunu açmak istediklerini vurguladı. Krizden sektörün asgari düzeyde etkilendiğine dikkat çeken Ülker, "Kriz döneminde sektörde büyük sanayiciler, belli markalara sahip önde gelen üreticiler bugünlerde daha da büyüdüler ve büyümeye de devam ediyorlar." dedi. Dernek olarak Ulusal Süt Konseyi'nde de yer alacaklarını belirten Ülker, 21 Mayıs'ın dünyada ve Türkiye'de süt günü olarak kutlandığını, bu anlamlı günde ASÜD'ün kuruluşunu gerçekleştirdiklerini söyledi. ASÜD kurucuları arasında, Ülker, Ülker Golf, Ülker Çikolata, Dimes, Unilever Algida, Danone, Teksüt, Yörükoğlu, Kaanlar Gıda, Güney Süt, Sev Süt, Cebeci Peynircilik ve Çallı Gıda yer alıyor. SETBİR'de ise yine aralarında Ülker ve diğer büyük üreticilerin de bulunduğu 70 üye var.
ABDULHAMİT YILDIZ
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum