18 Mayıs 2009

Felç riskini nasıl azaltabilirsiniz?

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/18/felcli.jpg
Felç, birkaç dakika içinde bir insanın hayatını sonsuza kadar değiştirebiliyor. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler ve en yaygın belirtilerin neler olduğunu bilmek sizi bu hastalıktan koruyabilir.

Newkerala.com'da yer alan haberde, felç riskini azaltmanın en basit ve etkili yolu egzersizdir. Eğer obez ya da aşırı kiloluysanız, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı için riskiniz artıyor ve bu da sizi felce biraz daha yaklaştırıyor.

Ekstra ağırlık tüm dolaşım sisteminiz üzerinde ilave bir zorlamaya neden oluyor, fakat aerobik yaparak fazla kilolarınızı verebilirve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Yüksek kan basıncı da felce yol açan başlıca nedenlerden biridir. Tuz tüketiminizi azaltarak felç riskini azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olabilirsiniz.

Kalp sağlığınıza dikkat etmek, iyi ve kötü kolesterol arasındaki dengeyi sağlamak, kalp hastalıklarını ve felç riskini önlemenin en iyi yoludur. Sigara içen insanların felç geçirme riskleri içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır. Sigara içmek, kan damarlarına zarar verir, kan basıncını yükseltir ve damarların tıkanmasını hızlandırır.

Columbia Üniversitesi Medikal Merkezi'nden Dr. Randolph Marshall, "Felce bağlı sürekli hasarı önlemenin en etkili yolu felcin belirtilerini iyi anlamak ve derhal hastaneye gitmek" dedi.

Felçin en yaygın belirtileri ise şöyle:

" Yüzde, kol ya da bacaklarda ve özellikle vücudun bir tarafında ani hissizlik ve güçsüzlük,

" Konuşmanın bozulması, zihin karışıklığı hissi,

" Denge kaybı, baş dönmesi ve yürüme bozukluğu,

" Bir gözde ya da her iki gözde görme kaybı,

" Anlaşılamayan bir nedenden dolayı başlayan ani bir başağrısı.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum