28 Haziran 2009

Bu haberi okumadan tatile çıkmayın!


http://medya.zaman.com.tr/2009/06/28/tatil.jpg
Tatille birlikte yollarda yine istenmeyen kazalar yaşanıyor. Daha çok sürücü hatalarından kaynaklanan kazalar, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nı ikazlarda bulunmaya yöneltti.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nca, "Yaz tatili seyahatlerinizde güvenliğiniz için bunlara dikkat edin" başlığıyla yapılan uyarıda, yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşması sonucunda fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkilenen ve dikkati dağılan sürücülerin, tatile gidecekleri yere bir an önce ulaşma isteğiyle sayısız kural ihlali yaptıklarının görüldüğü belirtildi.

Sürücülerin sıcak havanın vereceği rehavetle araç kullanmaktan kaynaklanabilecek yorgunluğu, günlük olarak değişebilen hava şartları ve yolların yapılarını değerlendirmeleri ve dikkate almaları gerektiği vurgulanan açıklamada, yaz tatili yolculuklarında özel araçlar yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi önerildi.

Tatil yolculuğunda araç kullanacak sürücülere yönelik uyarılardan bazıları şöyle:

Yolculuk öncesi yeterli uyku alınmalı.

Hasta olan sürücüler mutlaka doktor kontrolünden geçtikten sonra yola çıkmalı. İlaç kullanmaları gereken sürücüler ise mutlaka doktor kontrolünde ilaçlarını uygun dozda almalı.

Uzun mesafeli yolculuklarda zorunlu olmadıkça tek başına yola çıkılmamalı.

Aracın yazlık (başta fren, far olmak üzere bütün aksamları) bakımları ihmal edilmemeli, klimalı araçların polen filtreleri ve antibakteriyel bakımları yetkili servislerce yapılmalı, lastik gibi zaman içerisinde değişmesi gereken aksamları değiştirilmeli.

Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli.

Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergâhı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.

Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli.

Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı ve yola aç çıkılmamalı.

Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dahil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri mutlaka kullanılmalı.

Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.

Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı ve sigara içilmemeli.

Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi gibi durumlarda dikkatin ve tepki süresinin azalmış olduğu anlaşılmalı, durup dinlenilmeli.

Her 100 kilometrede veya 1,5 2 saatte bir 10 15 dakika dinlenme molası verilmeli, araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı. Molada kan dolaşımını artıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı.

Araç camları kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı, ancak arı, sinek vb. sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli.

Otomobilde yalnız seyahat edenler kendilerini aktif ve zinde tutacak türden müzikler dinlemeli. ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum