15 Haziran 2009

Bu robot aklınızı okuyor!

Avrupalı araştırmacılar, insanın ihtiyaçlarını anlayan bir robot geliştirdiklerini iddia ediyorlar.
http://medya.zaman.com.tr/2009/06/15/robot.jpg
Avrupa Komisyonu'nun Ortak Bilim ve Teknoloji Projesi çerçevesinde geliştirilen robotlar, insanlar için karmaşık bir oyuncağı birleştirmede insanlara yardımcı olmak için programlandı. Çünkü robotlar oyuncak inşa sürecini biliyor, insanların hareketlerini gözlemliyor, montaj için gerekli uygun aletlerin yerini belirlemek gibi konularda insanlara yardım edebiliyor.

Portekiz'de Minho Üniversitesi'nden bilimadamları, robotların davranışı gözlemlediğini, ne yapması gerektiği planladığını, bir sonraki adımları görmeyi çok çabuk öğrendiklerini ve insan partneri doğru prosedürü uygulamadığında hataları bulduğunu söylüyorlar.

Bu gelişme, insanların refakatinde sezinleyerek ya da hareketleri sorgulayarak karar veren ve hareket eden robotlara öncülük edeceğini açıklayan, bilimadamları, testlerinin robotların ve insanların kendi işlerini koordine edebildiğini gösterdiğini açıkladılar.

Bilimadamları robotları, eğer hareketleri çoklu kararlar içeriyorsa niyetlerini açıklamak için insan ortağına sorarak olası yanlışlarla başa çıkmak için programladı. Örneğin, ayrıntılı bir oyuncak parçası birkaç şekilde kullanılabiliyorsa, robot insan ortağına bu parçayı hangi amaçla kullamayı planladığını soracak.

Robotlarının rezonans (titreşim) sürecine benzer nöral mimariye sahip olduğunu söyleyen araştırmacılar, insan psikolojisi ve deneyimi ile robotbilim arasındaki ilişkinin çok yakın olduğunu kaydettiler.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum