2 Temmuz 2009

Tim'den İhracatta Mardin Modeli: Mayınlı Araziler...

http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/tim.gif
Türkiye İhracatçılar Meclisi bu ay Mardin’de toplandı. Mardin Valiliği Nişli Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Vali Vekili A.Ferhat Özen, Belediye Başkanı M.Beşir AYANOĞLU, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir, TİM Heyeti ve basın mensupları katıldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat gerçekleşmelerini Mardin' den duyurdu. Sunuş konuşmasına, ihracatı 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarmak ve bu hedefe giderken ihracatı tabana yaymak amacıyla TİM olarak yaptıkları çalışma hakkında bilgi vererek başlayan Büyükekşi, bu çerçevede ilk olarak Mardin' i ele alan çalışmaların sonucunu açıkladı.

Temelde, ihracatı ve ihracatının katma değerini artırmak için yapılması gerekenleri içeren raporun yapılması gerekenler listesinin ilk sırasında mayınlı arazilerin ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade eden Büyükekşi, ikinci sırada ise oldukça dikkat çekici teklifte bulundu: "Bölgeden göç etmiş unsurların Mardin' e dönüşlerinin ve yatırımlarının özendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Süryani Patrikliği'nin de tekrar Mardin' e gelmesi önem arz ediyor." dedi.

Projenin iki amacı olduğunu aktaran Büyükekşi, "Birincisi, ihracatın miktarını arttırmaktır. Seçilmiş olan 10 ilde, halen ihracatı 150 milyon dolardan fazla ama 500 milyon dolardan az illerin ihracatının önce 500 milyon dolar sonra da 1 milyar doları aşmasıdır. İhracatı 500 milyon dolardan fazla ama 1 milyar dolardan az şehirlerin de ihracatlarının 1 milyar doları aşmasıdır. İkinci amacımız ise bu ihracatın katma değerini ve ihracatçımızın karlılığının arttırılmasıdır." şeklinde konuştu.

TİM Başkanı, bu çerçevedeki ilk çalışmanın, Mardin' in ihracatını ve ihracatının katma değerini artırmayı hedefleyen bir stratejinin ana çizgilerini belirlemek üzere, yapıldığını aktardı. Söz konusu toplantısının ilki eski bakanlardan Tınaz Titiz'in moderatörlüğünde 20 Mayıs'ta Mardin' de yapılmıştı.

2008 yılı sonu itibari ile 276,5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Mardin ' de 117 ihracatçı firmanın faaliyet gösteriyor. Bu ihracatın 263 milyon doları Irak'a yapıldı. Mardin' in bu yılın ilk altı ayındaki ihracatı da 192,7 milyon dolar oldu. Büyükekşi, Mardin' in kısa vadede 500 milyon dolar hedefini yakalamasının mümkün olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

"Bizim cevabını aradığımız temel soru; Mardin'de üretilen mal ve hizmet ürünlerinin miktarını ve katma değerleri nasıl arttıracağımızdır. Önerilen çözümleri sahiplenecek bir Yönlendirme Komitesi tarafından yapılacak planlamaya göre, her bir çözüm önerisi üzerinde daha geniş bir uzlaşı kurulması ve Yönlendirme Komitesinin, Mardin Valisi, Mardin Belediye Başkanı ve Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanından oluşmasının yeni teşviklerin uygulamaya konulduğu bir dönemde sinerji yaratacağına inanıyoruz. Nusaybin sınır kapısının açılması, mayınlı arazinin tarıma açılması gibi önlemlerin yanında diğer önlemlerin 'daha az önemli' olabileceği gibi bir eğilimden mutlaka uzak durulması gerekiyor. Kapı önemlidir, ama üretimi ve ihracatı tek başına kapı yapamaz."

TİM Başkanı ardından ortak akıl toplantısının sonuç bildirisinde yer alan ve öne çıkan bazı sonuçları şöyle açıkladı:

1- Mayınlı arazilerin organik tarım ve yan ürünlerine açılıp, sınır ticaret merkezlerinin kurulması gerekir. Irak Mardin'in en büyük pazarıdır, Suriye ise Mardin' in yüksek potansiyele sahip olduğu hedef pazardır. Mayınlı arazileri hem tarıma hem de sınır ticaret merkezlerine açabilirsek her iki ülkeye ve bu ülkelerin ardılı olan ülkelere ciddi ihracat artışı gerçekleştirebiliriz.

2- Bölgeden göç etmiş unsurlarının Mardin’e dönüşlerinin ve yatırımlarının özendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Süryani Patrikliği'nin de tekrar Mardin’e gelmesi simgesel olarak önemlidir. Bu hem bölgenin çok kültürlü kimliğine katkı olacak hem de bölgeye olan yabancı yatırımcı ilgisini arttıracaktır.

3- İnsan nitelik dokusunun geliştirilmesiyle üretim için ihtiyaç duyulan iş gücü karşılanmış olacaktır. Mardin Organize Serbest bölgesinde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri nitelikli iş gücünün temel bir sorun olduğunu, yetkinleşen iş gücünü Mardin' de tutmakta sorun olduğunu ifade ettiler. Mesleki eğitimi geliştirmemiz gerekiyor. Biz TİM olarak ihracatçı birliklerinin bünyesindeki geçici eğitim merkezlerinin Mardin 'e yönlendirilmesi noktasında üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.

4- Ar-ge ve tasarım kültürünün geliştirilip, tabana yaygınlaştırılması yoluyla markalaşma sağlanması Mardin’de üretim yapan firmaların gelirlerini ve karlılıklarını arttıracaktır.

5- Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için Mardin zengin bir potansiyele sahiptir. Solar enerji ve HES yatırımları için daha fazla girişimcinin bölgeye gelebileceğini düşünüyoruz. Solar enerji konusunda Türkiye'de potansiyeli en yüksek üç ilinden bir tanesi Mardin. Anadolu topraklarına bereket getiren güneş, açık gökyüzüyle en fazla enerjiyi Mardin 'de üretiyor. Son yapılan teşvik düzenlemesi ile Mardin her türlü üretim için son derece cazip koşullara sahip oldu. Burada yapılacak yatırımlarda 7 yıl boyunca vergi avantajları sağlanacak. Organize Sanayi ve Serbest Bölgede yatırım için uygun araziler mevcut. Ortadoğu ülkeleri için üretim noktası olmak için gerekli tüm şartlar Mardin’i gösteriyor.

6- Mardin' in çok kültürlülüğünün ve tarihi kimliğinin korunarak markalaştırılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum