22 Temmuz 2009

UZMANLAR İSHALE KARŞI UYARDI


Yaz aylarında sıcak havaların artmasıyla birlikte sık karşılaşılan ishallere karşı uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Mardin Park Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Yurttaş, yaz aylarında daha fazla su tüketilmesi dolayısıyla yaz ishallerinin, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıktığını bildirdi.

Çocuklarda görülen mevsimsel rahatsızlıklarda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken yöntemleri değerlendiren Mardin Park Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Yurttaş, mevsim itibarıyla ishal vakalarının yoğunlukta olduğunu belirterek, ishalle seyreden enfeksiyonlar gibi bulaşıcı hastalıklara dikkati çekti.

Son günlerde hastaneye başvuran ishal vakalarının sayısında artış olduğunu ifade eden Dr.Yurttaş “İshale sebep olan pek çok durum olduğunu, sebeplerin başında mikrobik ishaller ve yaz ishallerinde artış var. Doğadaki sıcaklık artışıyla tüm canlıların su ihtiyaçlarının da buna paralel olarak artıyor dolayısıyla insanlar yaz aylarında daha fazla su tüketmesi gerekiyor. Bu tüketimin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishallerinin çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkıyor. İshallerin önlenmesinin en önemli yolu, menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi, reverse osmosis yöntemiyle diyaliz edilmiş (arıtılmış) su içilmesi ve şahsi temizliğe dikkat edilmesi gerekir. Özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanması gerekir. İçilen sulardan şüphelenildiği takdirde suyu mutlaka kaynatın” dedi

Yaz hastalıklarında ishallerin çeşitli mikroplar neden olduğunu belirten Dr. Yurttaş “ Fazla meyve suyu içmek nedeniyle ve gıda alerjilerinde de ishal görülebilmektedir. İçme suları ve gıdalarla alınan mikroplar; çocuklarda kusma, ishal ve dehidratasyona neden olmaktadır. En çok E. Coli basilinin neden olduğu ishaller görülmektedir. Bu tür ishaller, kanalizasyon sularının karıştığı, kirli suda yüzmek veya bu kirli suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşmaktadır. İshalin en önemli komplikasyonu aşırı sıvı kaybına bağlı dehidratasyondur ki bulguları 8 saat boyunca gözyaşı olmaması ve idrar yapamama şeklinde gözlenebilmektedir. İshaller birkaç gün ya da bir hafta sürebilir. Esas tedavi, dehidratasyonu önlemek ve ishalle kaybedilen sıvıyı oral yoldan geri kazanmak olmalıdır. İshal tedavisinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntemdir. Çocuğun yaşına ve ishalin şiddetine göre diyet uygulanmalıdır. Uzun sure açıkta kalan gıdalar veya dondurma, mayonez gibi kolay bozulan gıdaların tüketilmesinden itibaren 6-24 saat içerisinde; kusma, karın ağrısı, kramplar gibi besin intoksikasyonu (zehirlenme) belirtileri gözlenmektedir. Kusma ve ishal vücudumuzun savunma mekanizmalarıdır. Bu tür durumlarda bu şikayetleri engelleyen ilaçlar kullanılmamalıdır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan toksinler ve bakteriler vücuttan atılana dek kusma ve ishal devam etmektedir.” Diye sözlerini sürdürdü.

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN

İshalden korunma yöntemlerini konusunda ebeveynlere pratik öneriler sunan Dr. Yurttaş, önerileri şöyle sıraladı:

"Ellerin sık yıkanmasına, her türlü meyve ve sebzelerin bol su ile dikkatlice yıkanmasına, tuvalet temizliğine dikkat edilmeli. Çocuğun içme suyunu kaynatılmalı, çöpler kapalı yerde saklanmalı, yiyecekler kapalı yerde saklanmalı, açık yerlerden yiyecek yenmemeli ve temiz içme suyu kullanılmalı. Aşı, bulaşıcı hastalıkların tedavisinde etkili bir korunma yöntemidir. Çocuklarımızın doğdukları andan itibaren uzman takibinde aşılarını yaptırmalıyız. Bunun dışında yine uzman takibinde grip aşısı da yaptırabilirsiniz. Ancak grip aşıları bir önceki yıl ortaya çıkan grip virüslerine karşı geliştiriliyor. Bu nedenle bu yıl görülen farklı bir virüse karşı etkili olamayabilir. Ancak yine de çocuklarınıza grip aşısı yapılmasında bir sakınca yoktur. Büyük ölçüde koruyucu özelliği de vardır."

İSHAL OLAN ÇOCUKLARA TEDAVİ YÖNTEMİ

İshal olunca ilk tedbir olarak vücutta kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlanacak şekerli, sofra tuzlu ve karbonatlı suyun içilmesinin önemine dikkat çeken Dr.Yurttaş, eczanelerde saltan Ge-Oral Solüsyon ilacının temin edilmesini eğer temin edilemediyse evde tedavide yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Bir litre kaynatılıp soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. Ancak mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve hemen hepsi ilaç tedavisi almadan düzelmez. Bu nedenle, 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve tetkik olunması gerekir. Çünkü farkında olmadan dışkımız yoluyla çevreye mikrop bulaştırabilir, ayrıca ishalin tedavisiz kalarak daha ciddi sağlık problemlerine yol açmasına sebep olabiliriz. Sağlık kuruluşunda, şüphelenilen gıdaların ve suyun olup olmadığı ve ne zaman tüketildiği, ishalin ne zaman başladığı, karın ağrısı, ateş, dışkıda iltihap veya kan olup olmadığı, yakınımızda başka hasta insanların olup olmadığı sorulmalı. Muayenenin ardından dışkı tahlili ve kültürü, kan sayımı ve gerekirse diğer kan tetkikleri istenmeli. Tüm verilere göre hekim tedaviye karar vermeli."
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum