8 Ağustos 2009

'Banka hesabınızı güncelleyelim' mesajına dikkat!

http://medya.zaman.com.tr/2009/08/08/sms.jpg
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), bankalardan, hesap sahiplerinin kimlik bilgilerini güncelleyerek kurumla paylaşmasını talep etti. Bu talebi fırsat bilen dolandırıcılar MASAK adına vatandaşa ulaşıp banka hesap bilgilerini güncelleyip kendisine göndermesini sağlamaya çalışıyor.

Hiçbir bankanın internet üzerinden ya da faks yoluyla kimlik bilgisi güncellemesi yapmadığına dikkat çeken yetkililer, ancak bankaya kimlikle başvurularak güncelleme işlemi yapılabildiğini kaydetti.

Dolandırıcılar elektronik posta yoluyla ve bazen de cep telefonlarına "Değerli müşterimiz, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kimlik belgenizin kopyasını belirlenen tarihe kadar .... No'lu faksa göndermenizi zorunlu kılmaktadır." içerikli mesajlar gönderiyor. Mesaja inanıp da bilgilerini istenilen yere gönderen kimse tuzağa düşüyor ve parası çalınıyor. Söz konusu mesajın kendileri tarafından gönderilmediğini belirten MASAK yetkilileri, verilen faks numaralarının da başkanlığa ait olmadığını kaydetti. Dolandırıcılık ve sahtekârlık girişimlerine yönelik olarak vatandaşın dikkat etmesi gerektiğine dair açıklama yapan MASAK, hesap bilgilerinin uzaktan güncellenmesi isteklerine kanılmamasını istedi. MASAK, muhataplarının bankalar olduğunu ve hesap sahipleri ile kurumun doğrudan muhatap olmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

MASAK daha önce 1 Haziran 2009 olarak bankalara verdiği güncelleme süresini 1 Eylül 2009'a kadar uzattı. Böylece şimdiye kadar kendi adına düzenlenmiş elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi faturalarla kimlik ve adres bilgilerini güncellemeyenlerin banka hesapları bloke olmayacak. Ancak eylül ayı başında bankalar müşterilerinin bilgilerini güncelledikten sonra hesaplarından işlem yaptıracak.

Türkiye'de yaklaşık 90 milyon banka hesabı bulunuyor. Düzenleme kapsamında adres ve kimlik bilgilerinin teyidini yapmayan müşterilerin banka hesaplarının bloke edilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken MASAK yetkilileri, "Bankalar, kimlik tespiti yapamadığı veya iş ilişkisinin amacı hakkında yeterli bilgi edinemediği durumlarda, sizinle iş ilişkisi tesis edemeyecek ve kendilerinden talep edilen işlemi gerçekleştiremeyecektir. Kimlik ve adres teyidinin ardından istenen işlemler gerçekleştirilecektir." dedi. MASAK eğer bankalara verdiği güncelleme süresini yeniden uzatmazsa 1 Eylül'den itibaren bankaların verisiyle karşılaştırarak elindeki bilgileri güncelleyecek.
ZAMAN
ERCAN BAYSAL ANKARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum