1 Ağustos 2009

Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin-Kültürel turizm Merkezi Porjesi

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C7793987701807621.jpg
Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin-Kültürel turizm Merkezi Porjesi, Mardin ‘in altyapısı, tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi, Eğitim gibi yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Vali Hasan Duruer, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlun’un da katıldığı basın toplantısında, Mardin’de kültür ve inanç turizminin canlandırılması sayesinde sosyal ve ekonomik iyileşme sağlanması, bölgesel rekabet edebilirliğin ve istihdam kapasitesinin artırılması, gelişmişlik düzeyleri arasındaki farkları azaltılmasının hedeflendiği, eski Mardin’in turizm altyapısının iyileştirilmesi ve Mardin için bir turizm tanıtım planı geliştirilmesi uygulamasıyla turizm gelirlerinde artış sağlanmasının amaçlandığı Mardin kültürel turizm merkezi projesinin sanayi ve ticaret bakanlığınca kabul gördüğün ve projenin bakanlık tarafından kabul edildiğini belirtti.

6 MİLYONLUK PROJE

Vali Hasan Duruer, Mardin-Kültürel turizm Merkezi Porjesi Katılım öncesi yardım aracı (IPA) çerçevesinde, sanayi ve ticaret bakanlığının program otoritesi olduğu, bölgesel rekabet edebilirlik operasyonel programı teklif çağrısının sonuçları 30 Temmuz 2009 da sanayi ve ticaret bakanı Nihat Ergün’ün de katılımıyla yapılan toplantıda açıklandığını söyledi.

Bu projenin , bakanlık tarafından açıklanmış olan ana listede yer alığını belirten Vali Duruer “Yapılan proje teklifinin başlığı Mardin- kültürel turizm merkezidır. Proje bölgesel rekabet edilebilirlik operasyonel programının, iş ortamının iyileştirilmesi öncelik ekseninin ,4 numaralı tedbir olan, turizm altyapısının,pazarlama ve tanıtım geliştirilmesi başlığı kapsamındadır Mardin- Kültürel Turizm Merkezi Projesi ile Mardin ili özelinde kültür ve inanç turizmin canlandırılması sayesinde sosyo-ekonomik iyileşme sağlanması ve neticesinde bölgesel rekabet edebilirliğin ve istihdam kapasitesinin arttırılması bölgesel sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri arasındaki farkların azaltılması hedeflenmekte, eski Mardin’in turizm alt yapısının iyileştirilmesi ve Mardin için bir turizm tanıtım planının geliştirilmesi ve uygulamasıyla, turizm gelirlerinde artış sağlanması amaçlanmaktadır.” Diye konuştu.

Projenin toplam bütçesi 6.000.000 Avro olduğunu %75 i Avrupa birliği finansmanı %25 i ulusal finansman ile gerçekleştirileceğini ifade eden Vali Duruer sözlerini şöyle sürdürdü.

“Toplam bütçesi 6.000.000 Avro olan Bu proje ile eski yerleşim alanında 1 cadde olan cumhuriyet alanında düzenlemeler yapılacak. Tarihi kentin gerçek kimliğine bürünmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Göze hoş görünmeyen her görüntü kaldırılacak. Eski yapıya uygun bir Mardin oluşturulacak. Bu uğurda her türlü fedakarlığı gerek şahsım gerek Mardin halkı adına yapacağımı herkesin bilmesini istiyorum. Proje Mardin Merkez ,Merkez Oğuz Köyü Dara Ören Yeri ve Midyat ,Savur ilçelerinde uygulanacaktır. Öngörülen faaliyetlerin kategorisi: turizm alanlarının canlandırılması ve rehabilite edilmesi, kamu kuruluşlarının ve kar amacı gütmeyen kuruluşların her türlü bilgi ve iletişim araçlarını kullanması yoluyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi, turizm bilgi tesisleri ve merkezlerinin kurulması ve tefrişatıdır. Proje faaliyetleri 2 bileşen kapasite geliştirme faaliyetleridir.”

YIKIMA KAMU BİNALARINDAN BAŞLANACAK

Mardin Valisi Hasan Duruer yıkıma ilk kamu binalarından başlanacağını 1. Cadde ve cumhuriyet Alanı ıslah çalışmalarıyla daha cazip bir hale getirilmesi ve gelen turist sayısının arttırılarak, konaklama sorunlarının giderilmesi çerçevesinde önemli işlere imza atmak istediklerini belirterek,“ yıkıma ilk kamu binalarından başlıyoruz. Sağlık müdürlüğünün binası Mardin Devlet Eski hastanesine taşınacak. Çok kötü bir görünüm sergiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İle işbirliği içinde birinci caddedeki karmaşıklığın giderilmesi ve tarihi çarşının olabildiğince düzene sokulması amacıyla ilgili kurumlarımızla koordinasyon içinde üzerimize düşen gayreti göstereceğiz. Mardin’in Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday bir şehir olabilecek potansiyele sahip bir şehir. “ dedi.

Mardin’de yaşayan herkesimin çaba sarf etmesi gerektiğini söyleyen Vali Duruer, “Turizm sektöründe hizmet veren mevcut işletmelerin canlanması ve yeni işletmelerin oluşturulması gerekmektedir. İş, aş ve kültürel seviyenin yükselmesi herkesin yüzünün gülmesi demektir. Bu bağlamda dışarıdan işletmelerin ve işletmecilerin Mardin’de faaliyete başlaması lokomotif etkisi gösterecektir. Böylece Turizm altyapısının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerin geliştirilmesi hedefine doğrudan katkı sağlanmış olacaktır.” dedi

EĞİTİM KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Eğitim konusunda da önemli adımlar atıldığını belirten Vali Duruer, “ 5 Ocak’ta göreve başladım. Yaklaşık 7 aydır Mardin’deyim. Bu süre zarfında yaptığımız tespitler neticesinde Mardin’de ciddi eğitim problemleri olduğunu gördük. Daha önce eğitime ayrılan pay 10 milyon TL civarındaydı. Şimdi ayırdığımız pay 18 milyon TL. dir. Eğitim konusunda yaptığımız çalışmalar çerçevesinde Özel bir televizyonunda yayınlanan “ Okulumu Yaptır” kampanyasını organize ettik ve güzel sonuçlar aldık. Mardinli olan olmayan birçok gönüllü insan tarafından ciddi destekler verildi bu kampanyaya. Ayrıca Mardin’deki öğretmenlere çok kapsamlı hizmet içi eğitim programları uygulandığını da sözlerine ekleyen Vali Duruer, 12 gün süren ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden davet edilen akademisyenlerin desteğiyle ciddi bir çalışmaya imza attıklarını da sözlerine ekledi.

MARDİN’DE YAPILACAK ETKİNLİKLER

Mardin Valisi Hasan Durur Mardin’de Önümüzdeki günlerde yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi. Vali Duruer, “Bundan böyle Mardin’in her alanda birçok organizasyona ev sahipliği yapacak. Ekim ayında ‘Osmanlı’da yaşam, Osmanlı Kültürü ve Mardin örneği’ konulu konferans, Mezopotamya Rallisi, Uluslararası Bisiklet Turnuvası, Bienal tanıtımı ve TASAM Avrupa Türk Formu toplantılarının yapılacak. Özellikle Mezopotamya Rallisi Mardin’e Ekonomik açıdan çok katkı sağlayacak. ” dedi

Vali Hasan Duruer, “ Mardin’de gerek Valiliğin gerek diğer kurumlarımızla koordinasyon halinde organize ettiğimiz Artuklu üniversitesi Atatürk Kültür merkezinde gerçekleşen Hilmi Yavuz Sempozyumu, Aile ve Şiddet konulu konferans ve Mardin’deki değişim ve gelişim konulu konferanslar Mardin adına önemli açılımlar sağladı. Hedefimiz bundan sonraki süreçte daha güzel organizasyonlara imza atmak. “ dedi.

Mardin Belediye Başkanı M.Beşir Ayanoğlu’nun da katıldığı basın bilgilendirme toplantısı, Vali Hasan Duruer’in verdiği yemek ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum