13 Eylül 2009

Sürgücü de Bir Zamanlar Şeyh Ahmet Şenlikleri vardı.

http://lh4.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/SqybHzLU91I/AAAAAAAAZPE/ARSZLUep90o/S%C3%BCrg%C3%BCc%C3%BC%20%C5%9Eeyh%20Ahmet%20Da%C4%9F%C4%B1%20www.surgucum.com.jpg
Sürgücü de yaklaşık 1000 m rakımlı Şeyh Ahmet dağı adında bir dağ vardır (Resimdeki). Bu dağdan başta tüm Sürgücü köyleri olmak üzere, Diyarbakır ili, Savur, Mazıdağı, Çınar, Bismil, Hazro ve Sason gibi çevredeki ilçeler gözükür.

Şeyh Ahmet Dağı'nın doruğunda yaşlı meşe ağaçları ile kaplı düz bir alan vardır. Burası ilkbaharda doğu Karadeniz ve Toroslarda ki yaylalardan farksızdır. Şeyh Ahmet adındaki bir zatın burada şehit düştüğüne inanılır. O yüzden bu dağın ismi Şeyh Ahmet’tir. Yüzyıllardır burası yöre halkı tarafından kutsal bir mekân yani ziyaret olarak kabul edilir.
http://lh6.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/SqcqPDFycOI/AAAAAAAAYkg/a18cix4Bhcw/s640/%C5%9Eeyh%20Ahmet%20Da%C4%9F%C4%B1%20www.surgucum.com%20%2818%29.JPG
Geçmişte her ilkbaharda Sürgücü halkı at ve eşeklerle Şeyh Ahmet Dağına çıkardı. Orada kurbanlar kesilir, mevlitler verilirdi. Çobanlar o gün koyun ve keçiden oluşan sürülerini bu dağın yakınında dinlendirirdi. O gün orası Bérivanların yöresel yemekli, eğlenceli bir gününe sahne olurdu.
Berivanlar adeta düğüne gider gibi, Kofi, Yelek, Dehri, Ben ve Péştemalden oluşan en güzel kıyafetlerini giyer, kendi elleriyle yaptıkları, boncuklu tülbent (Kıtané bı morık), örgü, dantel, işlemeli yastık kılıfları gibi el emeği göz nuru çeyizlerini burada sergilerlerdir. Herkes burada bilgi ve birikimini bir başkasıyla paylaşır, bilmedikleri hünerleri ise başkasından öğrenirdi. O yüzden orası o gün adeta bir açık hava kültür merkezini andırıyordu. Ayrıca Berivanlar Pirık ve Goké gibi sportiv oyunların yanında Heftok, Nehberik ve Séberik gibi refleks ve zeka oyunlarını oynardı.

Çocuklar ise kendi aralarında kendilerine özgü oyunların yanında çeşitli Kürtçe tekerlemeler ve bilmeceler söylerlerdi. Mesela bu tekerlemelerden hatırlayabildiğim: Hız dıdım bız dıdım. Sé qolaya kıl dıdım… diye devam ederdi. (Bence sözlü kültürümüzün yüzyıllardır devam eden mirası sayılan bu tekerlemelerimiz, fıkralarımız ve hikâyelerimiz derlenip, yazılı hale getirilmesi gerekir. Aksi halde unutulur gider.) Eski zamanlarda yaşanan bu geleneğin önümüzdeki yıllarda ŞEYH AHMET ŞENLİKLERİ adı altında tekrar yaşanmasını ümit ediyorum.
http://lh6.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/SqcqHF9esaI/AAAAAAAAYj8/J98M4taz-us/s640/%C5%9Eeyh%20Ahmet%20Da%C4%9F%C4%B1%20www.surgucum.com%20%289%29.JPG
Bu yüzden bu yıl Sürgücüye gidince Şeyh Ahmet Dağına Sürgücü Belediye Başkanı Fikri ÖKMEN, Başkan yardımcısı İsa AKIN, Meclis üyesi Mehmet ÇALIŞIR, belediyede memur sınıf arkadaşım Ali SÜKÜT ile beraber çıktık. Oraya çıkınca gerçek bir spor yapmanın ötesinde, güzel bir vakit geçirdik. En önemlisi de Sürgücü den bu dağa arabanın sorunsuz çıkabilmesi için bir yol yapım hayalini kurduk. Hatta hayalini kurmanın ötesinde Sayın Fikri ÖKMEN bu yolun projeleri arasında olduğunu söyledi. Bu yolun geçeceği 3 güzergâhtan (1-Şeyh Ahmet girişi 2-Pélké Hepsa 3-Bira Odebaşi girişi) en kolayı hangisi ise çalışmalar oradan başlanacak.
Mehmet AYAZ
www.surgucum.com
Şeyh Ahmet Dağı Foto Albümü...





Bu haberi yayınlayan Gazeteler:
http://www.midyatgazete.com/haber_detay.asp?haberID=331


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum