17 Eylül 2009

Fındık İşçilerinin Geri Dönüşü Başladı

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/f%C4%B1nd%C4%B1k.jpg
Diyarbakır başta olmak üzere Siirt, Şırnak, Mardin ve Hakkari'den fındık toplamak üzere Sakarya'ya gelen mevsimlik işçiler memleketlerine geri dönüyor. Fındık toplama işleminin bitmesinin ardından işçiler çoluk çocuk geri dönüş için Arifiye tren istasyonuna geldi. Devlet Demir Yolları da işçilerin geri dönüşü nedeniyle ek seferler koymanın yanı sıra ilave vagonlar koyarak gerekli tedbirleri aldı. İşçilere Güneydoğu ekspresinin kompartımanlı, yataklı, vagonları tahsis edilirken, işçilerin eşyalarını yanlarına almasına izin verilmedi. İşçilerin eşyaları trenin arkasına eklenen yük vagonlarına konulurken, Devlet Demir Yolları işçilerin rahat bir yolculuk yapması için her şeyi düşündü.

YENİ İŞ SAHALARI AÇILSIN
Memleketlerine buruk dönen işçiler seferlere konulan ek trenlere memnun olduklarını kendilerine verilen yevmiyelerden memnun olmadıklarını söyledi.
İşçilerden biri, bu sene tren konusunda çok memnun olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Fındık yevmiyesinden memnun değiliz. Verilen yevmiye hiç kimseyi kurtaracak bir fiyat değil. Biz komple 30 bine yakın işçi geldik. Seneye böyle olursa hiç kimse gelmez. Burada milletin de bu konuda bir suçu yok. Burada devlet suçlu. Fındığa iyi bir fiyat vermeli. Yevmiyeler üç yıldır 20 YTL muhtarlar veya işverenler kendi kafalarından yevmiyeleri belirliyor. Kim diyorsa ben buradan para kazandım yalandır.
Diyarbakır'da işsizlik sorunu hiçbir zaman bitmez. Bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda ben bir şey diyemem büyükler bilir."
İşçilerden Abdullah Aktaş ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek fındık toplamaya gelirken büyük sıkıntılar yaşadıklarını bölgelerinde yeni iş imkanlarının açılmasını istedi. Diyarbakır'da iş olmadığını anlatan Aktaş, şunları söyledi: "Buraya gelmeye mecburuz. Başbakana sesleniyorum. İnsanlarımıza iş versin. Bize bölgemizde yeni iş imkanları açsınlar. İnsanlar çok mağdur. İnsanın işsiz kalması kadar kötü bir şey yok. İnsanlar işsiz olunca hırsız oluyor. Her şey oluyor. Buraya gelirken çok zorluklar yaşıyoruz. Burada aynı zorluklar bizi bekliyor. Traktörle kaza geçiriyoruz. Ben de kaza geçirenlerden biriyim. Kafam yarıldı. Çoluk çocuk insanlar buraya gelip perişan oluyor. Başımızdan hiç olaylar eksik olmuyor. Diyarbakır'da bir iş imkanı istiyoruz. Biz burada bütün gün 20 TL'ye çalışıyoruz. Bu hiçbir şey değil. Masraflarımız ağır elimizde bir şey kalmıyor."
Gece yarısı İstanbul'dan gelen Güney Ekspresine ilave 9 vagon daha eklenerek 12 vagona çıkarıldı. Yolcu treni 470 fındık işçisiyle hareket etti. Yetkililer işçilerin geri dönüşünün altı gün önce başladığını dönüşlerin bir hafta kadar daha süreceğini ve işçiler için gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum