11 Eylül 2009

"Kürtçe eğitim küçük ama önemli bir adımdır"

YÖK'ün Bölge'de 'Kürtçe eğitim serbestliliği' olarak okunan kararıyla ilgili çarpıcı bir açıklama da Kürt sorunu ve Kürt açılımla ilgili daha önce yaptığı açıklamalarla gündem oluşturan AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir'den geldi. 
 

Kararı demokratikleşme sürecinde atılan “küçük ama önemli bir adım” olarak nitelendiren AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, YÖK’e de gönderme yapmayı ihmal etmedi.
Türkiye’de yaklaşık 20 Milyon Kürt kökenli vatandaş yaşadığına dikkat çekerek, Milletvekili Demir, “72 Milyon nüfuslu Türkiye'de yaklaşık 20 milyon Kürt kökenli vatandaşımız yaşıyor. Kürtler bu ülkenin asli unsurudur.  Bu Ülkenin ortak paydalarında birleşmek 72 milyon vatandaşımızın ortak kazanımı olacaktır. YÖK'ün verdiği karar küçük ama önemli bir adım olarak buluyorum.”dedi.
Süreçle ilgili sık sık verdiği demeçlerle gündem yaratan Milletvekili Demir açıklamalarını şöyle sürdürdü.
 “Bu ülkenin asli unsuru olan ve Kürtler bugüne kadar hayatın çeşitli aşamalarında çeşitli yasaklarla karşılaştılar. Gün geldi kendi dileri ile şarkılarını dinlemeleri yasaklandı, gün geldi kendi ana dillerini konuştukları için çeşitli yasak, yaptırım ve muidelerle karşı karşıya bırakıldılar. Gelinen noktada yasaklanan ve hor görülen bu dil; bugün devletin resmi televizyonlarında TRT Şeş adıyla 24 saat kesintisiz yayın yapıyor. Ve yine o dil,  nihayet üniversitelerimizde bilimsel alanlarda kullanılmasına karar verilen bir dil olarak önümüze çıkıyor. Kürtçe eğitim hakkının Mardin’de kurulu olan Artuklu Üniversitesi'nde gerçekleşecek olması ise bizim için ayrı bir mutluluk vesilesidir. Bugün gündemde olan demokratikleşme, ana dilde yayın ve kürtçe eğitim süreci ile ilgili geçmişti basına da geniş şekilde yansımış olan önemli tespit ve açıklarımız mevcuttur. Geçen süre zarfında öngördüğümüz ve gerçekleşmesi için büyük çaba sarfettiğimiz açılımların bugün gerçekleşiyor olması, 72 milyonluk bir ve beraber olan toplumumuzun ortak paydalarını savunan bir siyasetçi olarak bizleri mutlu kılıyor. İnşallah daha güçlü demokrasi için toplumun her katmanından daha büyük katkılar gelmeye devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

YÖK’ün verdiği karara bazı üniversite rektörlerinin tepki gösterdiğin hatırlatılması üzerine gazetecilerin sorusunu cevaplayan Milletvekili Demir, “Doğrusu bu tepkileri anlamakta zorluk çekiyorum. Bugün başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinde farklı dillerde eğitim çeşitli enstitüler tarafından veriliyor. Bu karardan rahatsız olan bazı üniversite rektörlerinin olduğuna üzülerek şahit oluyoruz. Bu ülkenin temel sorunu olan demokratikleşme eksikliğini giderme noktasında çalışan ve aslında bu sorunun yoğunlaştığı Kürt meselesi üzerine açılımlar yapan hükümetimizin bu adımlarına özerk olmasına karşı üniversitelerin kayıtsız kalması elbetteki beklenemezdi. Buna karşın, süreci cilalı laflarla sabote etmeye çalışan sözüm ona bazı bilim adamlarımızın üniversitelerin bulundukları yerleşim alanlarıyla ilgili sorunlara çözüm üreten kurum olduklarını unutmamaları gerekiyor." dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum