27 Eylül 2009

Mardin Kalesinden Kaya Düşme Tehlikesi

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C0858641048506733.jpg
Mardin kentinin etrafında gerdanlık gibi sarıldığı tarih kale tehlike saçıyor. Turizme açılması konusundaki turizmcilerin talepleri değerlendirilirken Vali Hasan Duruer, kalenin beş yıldan önce turizme açılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Tarihi kentin etrafında gerdanlık gibi dizildiği kale’den taş düşme tehlikesinin devam ettiğini söyleyen Vali Hasan Duruer, Gazetemiz Muhabirine yaptığı açıklamada kalede çatlama ve taş düşmelerinin 1804 yıllarında başladığına dikkat çekerek, kalıcı önlemler alınıncaya kadar kalenin turizme açılamayacağını vurguladı. Kültür Bakanlığının Kale’de meydana gelen taş düşmelerinin önüne geçilmesi için teknik bir inceleme ve araştırma yaptığını belirtine Vali Duruer “Kale konumu itibariyle turizme açılması durumunda, tarihi kentin dokusu ile bütünleşerek turistlerin uğrak yeri olacak. Ancak Kültür Bakanlığı tarafından gerekli teknik önlem ve düzenlemeler yapılmadan kale’nin turizme açılması düşünülemez. Bakanlık tarafından kalenin korunma şekli ile ilgili hazırlatılan teknik rapor doğrultusunda önlemler alınacak. İki yıl önce kaya parçası düşmüş,şans eseri boş bir evin damına saplanmıştı. Bu aşamada kaleyi turizme açmak bir cinayettir. Çünkü her an taş düşme tehlikesi vardır. Beş yıldan önce kale turizme açılamaz.” dedi.

KAYA PARÇALARI DEMİR HALATLARLA BAĞLANDI…

Hava Radar Mevzi Komutanlığının gözetleme cihazlarının üzerinde bulunduğu Kale’de doğal etkenlerden çatlayan düşmeye yüz tutmuş bazı kaya parçalarının demir halatlarla bağlandığı görüldü.Mardin Artuklu Kervansarayı Sahibi Turizmci Sabahattin Evrensel Tarihi yapıların yoğun olduğu Şehidiye Mahallesinin üzerinde bulunan kale burnunda kopmak üzere olan taşın, Hava Radar Mevzi Komutanlığı tarafından demir halatlarla bağlandığını, Zinciriye Medresesinin üzerinde bulunan kale giriş kapısı üzerindeki dev kayaların birbirlerinden ayrıldığını belirterek “ Kültür Bakanlığı bir an önce, hazırlanan rapor doğrultusunda önlem almalıdır. Dev kaya parçalarının düşmesi halinde başta tarihi PTT binası, ve Zinciriye Medresesi olmak üzere Şehidiye Camisi ve bir çok tarihi yapıyı yerle bir edecek. Bu tarihi yapıların içinde yaşayan vatandaşların durumunu düşünmek bile ürkütüyor insanı. Önlem konusunda geç kalınırsa telafisi olmayan bir felakete davetiye çıkarılmış olacak”dedi.
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum