5 Ekim 2009

3G mağduru olmamak için bunlara dikkat edin

http://medya.zaman.com.tr/2009/10/05/3g.jpg
Cep telefonu operatörlerinin 3G hizmeti vermeye başlamasından sonra binlerce kişi internetle tanıştı. Ancak firmaların 3G kapsam alanı hakkında vatandaşa yeterli bilgi vermemesi aboneleri mağdur ediyor.

Konuyla ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, "3G alan vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Kapsam alanlarını öğrenip öyle almalı, öğrenemiyorsa sözleşmeleri tek taraflı feshedebilir." dedi.

3G konusunda bilgilendirme eksikliğinin özellikle kapsam alanında yaşandığını dile getiren vatandaşlar, haklarını sanal alemdeki şikayet siteleri ve tüketici derneklerinden arıyor.

Hızlı internet kullanmak isteyen vatandaşlar GSM firmalarının düzenledikleri abonelik kampanyalarına büyük ilgi gösteriyor. Çoğunluğu 2 yıl abonelik şartı koyulan kampanyalardan 3G abonesi olan vatandaşlar, kapsam alanı sorunuyla karşılaşıyor. Bir süre sonra aboneliği iptal ettirmek isteyen kişi, GSM firmasının '2 yıllık sözleşme imzaladınız' cevabıyla sarsılıyor. Bilgi işlem uzmanları, vatandaşların 3G hizmeti alırken dikkatli olmalarını istiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir bilgi işlem uzmanı, "GSM firması, aboneye 3G kapsam alanı hakkında yeterince bilgi vermiyor. Oysa kapsam alanını gösteren harita vatandaşa gösterilmeli. Vatandaş da yeterince bilgi sahibi olduktan sonra 3G hizmeti alabilir, ama maalesef yeterince bilgi verilmiyor. Kapsam alanı sorunu yaşayan vatandaş 3G hizmeti alamıyor." şeklinde konuştu.

İnternet ortamında da vatandaşlar konuyla ilgili şikâyetlerini dile getiriyor. Bir sitede yer alan şikâyette, "Bir firmadan babamın adına 3G internet paketi aldım. Hızını sordum, bana normal ADSL'den 7 kat hızlı olduğunu söylediler. Ama modemi bilgisayara taktım bir de baktım en kolay siteleri bile abartısız 1 dakikada falan açıyor. 45 saniyelik videoyu 10 dakikada seyredebiliyorsun ayrıca baz istasyonu da eve yakın, modem tam çekiyor ve iyi çalışıyor." ifadeleri yer alıyor.

Başka bir şikâyet ise şöyle: "Ben de reklamlara kanarak 3G aldım. 18 ay taahhütlü olarak aldım. Ama sadece adı 3G, daha kendini kullanmak nasip olmadı. Sürekli 'Edge Gprs' ile bağlanıyor. 10 dakikaya bir neredeyse beni atıyor. Müşteri hizmetleri ise alt yapı çalışmalarının devam ettiğini, 1 ay sürebileceğini söylüyor. 3 aylık bedava internet sağlıyorlar ya insanlara cazip geliyor. Bence 18 ay bedavada verseler almayın. Ve hakkımı tüketici mahkemesinde aramaya kararlıyım."

Konuyla ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını kaydeden Tüketicileri Koruma Derneği Genel Başkanı Fikri Karagöz de vatandaşların mağdur olmaması için dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi.

3G mağdurlarının haklarını hakem heyetlerinden arayabileceğini dile getiren Karagöz, "Biz bu tür hizmetlere 'ayıplı hizmet' diyoruz. Bilgi eksikliği vatandaşı mağdur ediyor. Satıcılara sorduğumuzda 3G'nin o bölgede çektiğini söylüyorlar, bizler de büyük paralar verip telefon alıyoruz. Ancak belirtilen hizmetten yeterince yararlanamıyoruz. Ne olursa olsun Tüketici Yasası kapsamında, bu tür sözleşmeler tek taraflı feshedilebilir. Her türlü abonelikler, tek taraflı olarak feshedilebilir. Çünkü sözleşmelerde yer alan ifadeler aboneyle müzakere edilmediği için geçerlilik taşımaz." diye konuştu.

www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum