Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin'de uzun yıllar boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliğini yaptığını belirterek, kültür farklılığının Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar gelen ilim birikintisi olduğunu söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi 2009-2010 akademik yılı açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin'in ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden birinin Süryani medeniyeti, diğerinin ise Selçuklu ve Artuklu medeniyetleri olduğunu ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi bu vesile ile bu iki medeniyeti daha çok tanıtmaya yönelik çalışmaları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Omay "Nusaybin Akademisi ile başlayan büyük bir medeniyetler üniversitesi olan Mor Yakup Üniversitesi, Selçuklu İmparatorluğu Mardin'e gelmesi ile birlikte Kasımiye ve Zinciriye gibi medreselerle devam etmişlerdir. Mardin Artuklu Üniversitesi bu halkanın son zinciridir. Bu insana hem umut hem de büyük bir mutluluk veriyor. İnşallah biz bu emanete sahip çıkarız. Bizden sonraki nesillere de bunu devrederiz. Mardin'deki kültür farklılığı Türkiye cumhuriyetine kadar gelen ilim birikintisidir. Ankara'dan bakmakla Mardin'den medeniyete bakmak arasında hakikaten tefrike ihtiyacı olan farklar var." dedi
Mardin Milletvekili Gönül Şahkullubey ise, Mardin'de son yıllarda yaşanan olumlu gelişmeler sayesinde Mardin'in artık bir dünya kenti yolunda önemli adımlar atıldığına şahit olduklarını söyledi. Kendi üniversite yıllarından örnekler vererek yaptığı konuşmasında duygulu anlar da yaşayan Şahkullubey" 13. ve 14. Yüzyılda Mardin'de 6 tane üniversite ilim yolunda Mardin'e hizmet veriyordu. 20 yüzyılda iki medreseye sahip olan bir ilde üniversite olmaması çok büyük acı veriyordu. Şükürler olsun ki 2007 yılında Mardin Üniversitesi'ne kavuştu." diye konuştu.
Mardin'in tarih bakımında dünyanın en zengin kenti olduğunu dile getiren Mardin Valisi Hasan Duruer ise, Artuklu Üniversitesi'nin kurulması ile birçok etkinliğe imza attıklarını kaydetti.
Duruer" Birçok akademik çalışmalar ve sosyal etkinliklerle Mardin'i dünyaya tanıttık. Önümüzdeki 5 yıl içinde kurulacak fakültelerle birlikte en az 15 bin öğrenci tarihi kentte eğitim ve öğretim görecektir. Bu da hem Mardin'in eğitim düzeyenin yükselmesi hem de ekonominin canlanmasına vesile olacaktır." şeklinde konuştu.
Yardımcı Doçent Doktor İbrahim Özcoşar’ ın katılımcılara verdiği ‘’Doğu-Batı Arasında Tarihsel Döngü’’ konulu dersten sonra , kutlamalar ‘’Düş Sokağı ’’ müzik dinletisi ve ardından salonda verilen resepsiyonla devam etti.
Artuklu Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Şahkullubey, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk ve DTP il yönetimi ve belediye başkanları ve çok sayıda öğretim görevlisi ile vatandaş katıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum