20 Ekim 2009

Eczacılardan Yakınma: Seda Sayan bile biz eczacıların mesleğini elimizden aldı

Mardin Artuklu Üniversitesinin, Mardin Eczacılar Odası ve Anadolu Eczacılar Grubu Derneği ile ortaklaşa düzenlediği "Bitkilerin Sağlık Alanında Kullanılışı ve Eczacıların Görevleri" konulu bir panel veren Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, eczacıların görevinin ünlü sanatçıların, internet ve medya tıpçıları ile aktarların elinde olduğunu söyledi.

Kürt Dili ve Edebiyatının yanında Alternatif Tıp Fakültesi açmak için de kollarını sıvayan Mardin Artuklu Üniversitesi bu yönde konferans ve paneller vermeye devam ediyor.

Mardin Artuklu Üniversitesinin, Mardin Eczacılar Odası ve Anadolu Eczacılar Grubu Derneği ile ortaklaşa düzenlediği "Bitkilerin Sağlık Alanında Kullanılışı ve Eczacıların Görevleri" konulu bir panel veren Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, eczacıların görevinin ünlü sanatçıların, internet ve medya tıpçıları ile aktarların elinde olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Bitkilerle Tedavi Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Ekrem Sezik, Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde eczacılara, üniversitenin Sağlık Yüksek Okulu öğrenci ve akademisyenlerine alternatif tıp konusunda da bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ekrem Sezik, medyanın sağlık sayfaları ile internetteki tıbbi bilgilerin tüketiciyi yanlış yönlendirdiğini ileri sürerek, hayvanlar üzerinde bilimsel testleri yapılmamış ürünlerin dahi insanlara ilaç olarak tavsiye edildiğini aktardı.

Günümüzde eczacının görevleri arasında yer alan ancak Türkiye’de yasal olmadığı için eczacılar yerine başkaları tarafından yapılan bitkisel tedavi konularını anlatan Sezik, 'Bitkiler her derde devadır, zararı, yan etkileri yoktur' ya da 'Bitkiler işe yaramaz, tıbbi tedavide kullanılmaz' şeklinde bitkisel tedaviye bakışın ikiye bölündüğünü ve her ikisinin de yanlış olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sezik, slayt eşliğinde bir sohbet havasında geçen panelde tüketicilerin bu iki görüş arasında yoğun bir bilgi kirliliği içinde kaldığını dikkat çekerek "Bitkilerin tıpta kullanılmasında aktarlar, doktor ve eczacının görevini yapıyor. Aktardaki bir tıbbi bitkinin kalitesine, hijyenine, o bitkiyi satan aktarın bilgisine, eğitimine bakılmıyor. Dolayısıyla aktarın tüketiciye sunduğu tıbbi bitkinin etkisi, yan etkisi, zararı bilinmiyor. Günümüzde yoğun bir medya tıbbı da var. Gazete, televizyon ve radyo haberleri ile topluma sağlık bilgisi sunulmaya çalışılıyor. İnternet tıbbı bu alanda tüketiciyi yanlış yönlendirmede daha beter. İşin uzmanı olmayanlar tıbbi bitkide şifa arayan hasta veya hasta yakınlarına profesörün sunmadığı reçeteleri sunuyor. Ortaya ciddi bir kavram karmaşası çıktı. Henüz hayvanlar üzerinde bilimsel testleri yapılmamış ürünler bile insanlara ilaç olarak tavsiye ediliyor. Tüketici eczacı ve doktor dışında herkesten yalan yanlış bilgi alıyor. İş tüketiciye tedavide takviye rolü üstlenecek ürün vermekten çıkıp ticarete dökülmüş durumda." dedi.

Bitkilerin tedavi amaçlı kullanımının yaygınlaşması nedeniyle ülkemizde de yürürlükte olan ‘Avrupa Farmakopesi’nin bu tedavi edicilerle ilgili standartlar getirdiğini söyleyen Sezik, doğru doz ve şekilde hazırlanmadığında bitkilerin etkisini gösteremeyeceğine dikkat çekti.

TV Programlarında artık bir çok ünlünün kendi mesleklerini yapar hale geldiğini savunan Sezik, “Artık Seda Sayan bile bizim mesleğimizi elimizden aldıysa artık siz gerisini düşünün. Yerel ve ulusal TV ve Radyolarda inanılmaz derecede bitkileri tavsiye eden kişiler ortaya çıktı. Bu konuda kitap yazan profesörlerden çoğunun eczacılıkla ilgisi yok. Tabi burada bizim de kabahatimiz var çünkü biz meydanı boş bırakırsak başkaları doldurur.”diye konuştu.

Panel sonunda il dışından katılan eczacı, eczacı teknisyenleri, güzellik uzmanları Mardin’in tarihi ve kültürel mekanlarını da gezme fırsatı buldu.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum