4 Ekim 2009

Kaçak etler daha çok kıymada kullanılıyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/10/03/et.jpg
Toplumda et hassasiyeti azalınca başta Adana olmak üzere bölgedeki diğer illerde son yıllarda kontrolsüz bir şekilde çoğalan ucuz kebapçıların etlerinin nereden geldiğini ne kebapçılar biliyor, ne de tüketiciler. Maliyetinin çok altında kebap yapan bu yerlerin eti nereden tedarik ettiği büyük bir soru işareti.

Urfa'nın ünlü kebapçılarından Osmanlı Ocakbaşı'nın sahibi Fatih Abacı, bölgede tanınmış lüks yerlerde eşek-at gibi hayvanların etlerinin satılamayacağını, bunun ancak ucuz kebap yapan yerlerde olabileceğini iddia etti. Bu kişilerin de bilmeden aldıklarını söyleyen Abacı, "Buraya gelip bizlere teklif dahi edemezler. Biz kuzu eti dışındaki eti, anında tanırız. Urfa'da benim rakibim olarak gördüğüm kebapçılarda ve lokantalarda bu tür etler kesinlikle olmaz. Kebabın ve etin bir maliyeti vardır. Bunun altında ucuz alanlar daha çok kıyma şeklinde ne olduğu bilinmeyen etlerdir." diyor.

Gaziantep Üçler Lokantası sahibi Alper Kurtgil, etin kilosunun bugün 24-25 liraya dayandığını söyledi. İnsanların daha fazla para kazanmak için gayrimeşru yollara başvurduğunu belirten Kurtgil, "Et pahalandıkça fırsatçılar çoğalıyor." dedi. Gaziantep'te lokantaların yüzde 80'inin kasaplardan et alarak kebap yaptığını ve her şeyin de kasabın vicdanına kaldığını belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen ünlü bir lokantacı ise, "Bu adamlar lokantaları ve kebapçıları tek tek dolaşarak, ucuz et sattıklarını belirtiyor. Hatta bir tanesi de bana gelerek, kilosu 10 liranın altında etinin olduğunu söyledi. Ben durumu bildiğim için adamı odamdan dışarı attım." şeklinde konuştu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, eşek etinin halka satılmasıyla ilgili olarak, "Bunu yapanın insan olacağını sanmıyorum." dedi. Yalçındağ, emniyet güçlerine çağrıda bulunarak bu kişilerin et sattığı esnafların tespit edilerek meslekten men edilmesi gerektiğini belirtti. Esnaf odalarının da bu esnafları bünyelerinden uzaklaştırmasını isteyen Yalçındağ, "Bu kötü işi yapanlar sadece kasaplara değil, otellere, kebapçılara etle ilgisi olan herkese satıyor." dedi. NURULLAH KAYA GAZİANTEPAdana kebabının adı at ve eşek eti nedeniyle gölgeleniyor. Vatandaşlar yüzlerce kebapçının bulunduğu kentte, kalitesine güvenmedikleri yerden kebap yiyemiyor. Şehrin en meşhur kebapçıları hakkında bile zaman zaman halka tektırnaklı hayvan eti yedirdikleri yönünde iddialar ortaya atılıyor. Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, tek tırnaklı hayvan etiyle insanların midesini bulandıran kişilerin isim ve adreslerinin belli olduğunu, fakat caydırıcı bir ceza almadıklarından bu işe devam ettiklerini ifade etti.

Adana'da geçtiğimiz günlerde satılmaya hazır 200 kilo eşek eti ile kesmek için bekletilen 41 eşeğin ele geçirilmesi, kırmızı et konusundaki şüpheleri yeniden gündeme getirdi. Et fiyatlarının son dönemlerde bir hayli yükselmesi, uygunsuz kesimlere verilen cezaların yetersizliği art niyetlileri cesaretlendiriyor. Türkiye'de eşek kesimi ve etinin satılması yasak. At ise ancak hazırlanan özel mekanlarda kesildikten sonra reyona 'at etidir' tabelası konularak satılabiliyor.

Ele geçirilen at ve eşek etinin vatandaşın et tüketimini olumsuz etkilediğini söyleyen Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, kaçak etin daha çok ucuz hazır kıymada kullanıldığını ifade etti. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Mete Betin ise ahır gibi sağlıksız ortamlarda 'usulsüz' şekilde kesilen tek tırnaklı hayvan etleriyle birtakım parazitlerin insana geçebileceği uyarısında bulundu. Bu tür etlerin normalinden daha kuru, kırmızı, solgun ve şekerli olduğuna işaret eden Betin, ailelerin 'damgalı' ve veteriner hekimle anlaşmalı olmayan yerlerden et almamasını istedi.

Adana Müftü Vekili Cafer Erol da İslam dininde katır ve eşek etinin 'haram', at etinin 'mekruh' görüldüğünü söyledi. Dinen yenilmesi meşru görülmeyen bu etleri piyasaya süren kişilerin 'haram' bir fiili işlediğini kaydeden Erol, halkın sağlığıyla oynayan bu kişilerin büyük bir vebal altına girdiğini aktardı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Zafer Aslan ise art niyetli kişilerce bir şekilde vatandaşlara yedirilen at ve eşek etine karşı çevrenin duyarlı olmasını ve ihbar edilmesini istedi.

Adana'da ele geçirilen eşek eti ile ilgili gözaltına alınan Eyüp A. ve Ahmet A. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Menşeini bilmediğiniz etleri almayın

ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum