31 Aralık 2009

Avusturya'da Anti-Noel Baba gericiliği !

http://fotogaleri.haber7.com/inner//564820091228112403619.jpg
Viyana'da gene bir Noel zamanı yaşanıyor. Her yer ışıl ışıl, her yerde bir şenlik ve yılın en büyük tüketim çılgınlığı.

Milyar eurolarla ifade edilen Noel hediye pazarı. Yılın en büyük dini bayramı olan bu dönemi Viyana hakkını vererek kutlar her sene.

Hava sıcaklığı geceleri -9’larda seyretmesine rağmen tüm oteller lebaleb dolar ve Noel'in ardından yılbaşı gecesi de büyük bir kalabalık tarafından sokaklarda karnaval havasında karşılanır . Etraf şehirler ve hatta ülkeler içinde bu işin kullanen güzel kaymağını Viyana yemektedir.

Bu sene Avusturya ilginç bir Noel Baba karşıtı kampanya ile tanışmış oldu.

Hıristiyan kimliğine sıkı şekilde bağlı görünen Avusturyalılar evet bu sene ciddi kampanyalarla �Noel Baba'ya hayır” diyorlar.

Anti-Noel Baba karşıtları yüzü aşkın fan gruplarıyla Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilen Noel kutlamalarında Amerikan figürü olan kırmızı şapkalı ve kırmızı elbiseli, beyaz sakallı Noel Baba yerine bir Avusturya ve İsviçre figürü olan Christkind'in kullanılmasını istiyorlar. Şiş göbekli Amerikan Noel Babası yerine sarı saçlı, kanatlı çocuk Mesih'in öne çıkması için çok ciddi bir savaş veriyorlar.

Bu anti Noel Baba kampanyası dini kaygılardan çok kültürel bir kavga elbette. Avusturyalılar'ın bu hassas duruşu takdire şayan gerçekten. Anti-Noel Babacıların çok ayrıntılı bir reddiye listeleri var.
Mesela;

* Anne-babaların Noel Gecesi çocukların hediyelerini verirken, hediyelerin Noel Baba'nın değil Christkind'in getirdiği söylenmesi.

* Jingle Bells şarkısı yerine klasik Avustruya'ya has eski Noel şarkılarının söylenmesi
http://fotogaleri.haber7.com/inner//747420091228112255185.jpg
kullan* Çocuklar için Christkind ile alakalı kitaplar ve hediyelik metaryallerin satışı yaygınlaşması.

* Noel için kullanılan tebrik kartlarında bile Noel Baba yerine Christkind alması. Yani her açıdan bir Anti-Noel Baba , Anti-Amerika kampanya devam etmekte.
(www.prochristkind . Org) sitesinden sanal alemde de yoğun propagandaya devam etmekteler.

Türkiyemiz için bu tür uğraşlar gereksiz tabii ki. Zaten şimdiden büyük mağazaların çoğunda şiş göbekli beyaz sakallı kırmızılar içinde Noel Baba figürleri yerini almış durumda. Noel'in çok büyük bir Hıristiyanlık bayramı olmasının bir önemi yok.

Biz o Hıristiyanlık sembolünü bir yılbaşı figürü haline getirebilecek kadar pratik zekalıyız. Noel Baba figürünün bir Amerikan tüketim aracı olmasının da ehemmiyeti yok . Hatta Noel'in yılbaşıyla hiçbir alakasının olmaması da vız gelir bizlere. Biz Türk Milleti çok koyu bir Noel Baba fanatiğiyiz bir kere.

Kenar semtlerde yaşayan çocuklarımız bile Noel Baba'yı çok iyi tanırlar. Onun bacalardan süzülüp çocukların çoraplarına hediyeler bırakan sevecen, tonton bir piri fani dede olduğunu bilmeyen yoktur.

Hatta iyi hatırlıyorum, sonralarında büyük bir şehrimizde Milli eğitim Müdürlüğü bile yapmış Muhafazakar kimlikli bir lise müdürümüz kendi okulunda yıllar önce Noel Baba kıyafetleri giydirip çocuklara kutlamalar yaptırmıştı .Yani hiçbir şeyi süzgeçten geçirmemize gerek yok bizim .

15 asırlık Ramazan Bayramını bile Şeker Bayramı!! diyebilen derin kültür elçilerimiz için dünyada tek örnek olarak Noel Baba'yı bile bir yılbaşı figürü yapabilmek çok zor olmasa gerek.

Avustruya'daki bu Anti-Noel Baba'cı kampanyaya yüzde 70’lere varan bir destek olduğu söylenmekte. Ama Türkiyede böyle bir kültürel hassasiyete gerek bile yoktur.

Noel Baba'ya dil uzatanlar gerim gerim gericilerdir. Ama biz ancak sunu yapabiliriz Noel Baba'ya gelin Nail Baba diylelim. En azından bu kadarcık bir kültürel hassasiyetimiz olsun .

Tüm Hristiyanlık aleminin Noel'ini tebrik ederken, vatanımızdaki iflah olmaz Noel Babacıların da Noel figürlü, Jingle Bells türküleriyle kutlayacakları Yılbaşı gecelerini şimdiden kutlamayı bir borç addederim.

Ahmet ÖZGÜNDOĞAN / Avusturya /
www.haber7.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum