20 Aralık 2009

Bulmaca beyin damarı kireçlenmesini engelliyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/12/20/bulmaca.jpg
Bulmaca çözerken bir soruya cevap veremediğimiz zaman, kısa bir düşünme süresinden sonra yanımızdaki arkadaşımıza sabırsızlıkla sorunun cevabını sorarız.

Aldığımız cevap kutucuklara sığmadığı zaman bulmacanın yanlış olduğu fikrinde karar hemen kılarız. Bulmacayı hazırlayanın hangi şartlarda hazırladığı, kişinin birikimi ve ne kadar emek verdiği, aklımıza bile gelmez. Biz de bulmaca ustası Ercan Bostancıoğlu'nu bu ve benzeri konuları konuşmak için Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ziyaret ettik. Bostancıoğlu kapıda karşıladı bizi. Yanından hiç ayırmadığı bulmaca dosyası koltuğunun altındaydı yine. Dosyayı açtık, inceledik. Sonra konu konuyu açtı. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olduğu bilinen Ateşböceği Ercan ile olan futbol sohbetimiz yine bulmacaya bağlandı. Çünkü, Bostancıoğlu uzun süredir, takımın dergisinin bulmacalarını da hazırlıyor.

Bulmacaları nasıl hazırlıyor?

Ateşböceği Ercan, bu aralar Zaman ve Sabah gazeteleriyle, Fenerbahçe dergisinin bulmacalarını hazırlıyor. Bazı özel firmalara ait dergilerin bulmacaları da onun elinden çıkıyor. Bulmacaları hazırlarken gazetenin gönderdiği şablonları düzenlemekle başlıyor işe. Örneğin kare bulmacada belirlediği siyah noktalara göz gezdirdikten sonra bulmacaya uygun kelimeleri yerleştiriyor. Petek, çengel, kare, sarmal bulmaca hazırlayan Bostancıoğlu, anagram bulmacayı ve sözcük avını kızlarına yaptırıyor. Bulmacaların denetimini de yapan kızları her ay babalarından düzenli olarak maaşlarını alıyor. Biten bulmacaların sorularını sanat danışmanı Mustafa Başaran hazırlıyor. Başaran, bulmacaları bilgisayar ortamına geçirdikten sonra gazeteye ya da dergilere gönderiyor. Bostancıoğlu, gazetelerin bulmacalarını en az 2 hafta öncesinden hazırladığını söylüyor.

İnsanlara yolda bulmaca çözdürüyorum

Ateşböceği Ercan, yolda yürürken, televizyon izlerken gözlerinin önünden bulmaca karelerinin geçtiğini söylüyor. Bazen, insanları kare kare gördüğünü gülerek anlatıyor. Önünü kesip bulmacalarının zor olduğunu söyleyen kişi sayısı hiç de az değil. Bostancıoğlu, çözüm yolunu yine bulmacalarda bulmuş. İnsanlara ayak üstü mini bir bulmaca hazırlayıp veriyor. O sıra akla gelen basit sorularla hazırlanan bulmacaları heyecandan çözemeyen çok insan var.

Bostancıoğlu'nun kare bulmacalarının zorluğundan şikâyetçi olanların sayısı son dönemlerde artmış. Yolda takıldıkları soruyu soranların dışında telefonla arayanlar da var. Geçen gün Müjdat Gezen'in bulmaca çözerken bir soruya takıldığını ve cevabını öğrenmek için kendisini aradığını söylüyor. Ünlülerden birçok kişiden bu şekilde telefon alan Ateşböceği Ercan, takıldıkları sorunun cevabını bulamayanlara ertesi günkü gazeteden kontrol etmelerini tavsiye ediyor.

İngiltere'de bulmacanın, beyin damarı kireçlenmesini engellediği tıbben onaylandı

Bostancıoğlu, bulmacanın faydalarını saymakla bitiremiyor. Bulmaca çözenlere mutlu bir haber veriyor: İngiltere'de, bulmaca çözmenin beyin damarlarının kireçlenmesini engellediği tıp tarafından kabul edildi. Bulmaca ustası, bulmacanın beyin jimnastiği yaptırdığı, pratik düşünme becerisi kazandırdığı ve kültür seviyesini artırdığını da hatırlatıyor.

Sigara tiryakilerine sigarayı bulmacalarda hatırlatmıyorum

Ateşböceği Ercan, sigara yasağından sonra tiryakilerine sigarayı hatırlatacak sorulardan olabildiğince kaçındığını söylüyor. Cevabı 'ağızlık', 'kül tablası' olan soruları lügatinden çoktan silmiş. Bulmaca çözerken interneti sık sık kullanan Bostancıoğlu'nun masasının üzerinde ise Türkçe sözlük, imla kılavuzu ve deyimler sözlüğü sürekli bulunuyormuş. İnternette en çok ziyaret ettiği site ise bizi hiç şaşırtmıyor: Türk Dil Kurumu'nun sitesi.

Ateşböceği Ercan, haftada bir bulmaca mutlaka çözüyor. Kendisi diğer gazetelerin bulmacalarını çözerken sıkıntı yaşıyormuş. Çantasından çıkardığı ve 5 gündür bitiremediği bulmacayı gösteriyor bize. Siyah kareleri üst üste az gelen bulmacaların daha kaliteli olduğunun bilinmesi gerektiğini her konuşmasında vurguluyor.
AYHAN HÜLAGÜ
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum