2 Ocak 2010

Dikkat, İnternette dolandırıcı var!

http://medya.zaman.com.tr/2010/01/02/ym_hirsiz_k.jpg
Günlük hayatımıza giren internet, dolandırıcıların da geçim kaynağına dönüştü. Yetkililer uyarıyor, çok beğendiniz bir ürünü çok ucuza satın aldığınızı sanarak, dolandırıcıların ağına düşebilirsiniz.

Ayrıca, birbirinden cazip teklifler ve fotoğraflarla karşınıza çıkan arkadaşlık sitelerinin kredi kartı dolandırıcılarının tuzağı olması ihtimali oldukça yüksek.

Bilişim teknolojisi uzmanları vatandaşı internetteki dolandırıcılara karşı uyardı. Birçok şekilde ortaya çıkan dolandırıcılık eylemlerinin son zamanlarda, partner, sesli chat, escori gibi tanımlarıyla kullanıcıları kendine çeken ve zarara uğratan web siteleriyle sık sık karşılaşıldığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür web sitelerinin kolay yoldan para kazanmak için dolandırıcılık eylemlerine başvurmayı hedeflediğini belirtti.

-"ARKADAŞIM OLUR MUSUN?"

Arkadaşlık, sohbet, resim gibi içerikler sunacaklarını taahhüt eden bu tür web sitelerinin, kullanıcıları üye yaptığı, sonrasında içeriğin bir kısmını sunarak daha fazlası için talep oluşturmakta ve bunun da farklı düzeydeki bir kullanıcı hakkıyla yapılabileceğini söyleyerek kullanıcılarını maalesef mağduriyetlerle dolu bir serüvene sürüklediği kaydedildi. Uzmanlara göre, bu tür web sitelerine üye olanlara ait bilgisayarların "IP"leri tespit edilerek, kullanıcıların yaşadığı illere göre tanıtımlar yapılmak suretiyle dolandırıcılık eylemlerine zemin hazırlanıyor. Üye olan kişiye, başka bir kullanıcıdan atılmış gibi gözüken bir mesaja (ör: Aslı size mesaj gönderdi!) ya da profilinde kullanıcıları etkilemesi beklenen nitelikte resimleri sunan kişilere ulaşmak için, para karşılığı üye olunan bir profile geçmeleri gerektiği aldatmacasıyla, (Ör: Asìt'nin gönderdiği mesajı okuyabilmeniz için Gold üye olmanız gerekmektedir!) kullanıcılar, paralı üye olmaya doğru çekildiği belirtildi.

-OLMAYAN ÜYELER-

Uzmanlar, bu tür siteler üzerinde bir çok online üye bulunduğunu gösteren sayıların da aslında tamamen bir aldatmaca olduğunu belirterek, site ortamında kimse bulunmadığı halde, varmış gibi gösterilmesinin, kullanıcıları heveslendirip üye olmalarının amaçlandığına dikkat çekti.

Mağduriyet yaşamaması için vatandaşların daha dikkatli olmaları, şüphelendikleri bir durumda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Bilgi ve İhbar Merkezi'ne bildirmeleri istendi. Vatandaşlardan gelen şikayetlerin, dolandırıcılığın hangi boyutlara ulaştığını gösteriyor. İşte bir kaç örnek:

"Şikayet konusu siteye üye olduğunuzda sahte resmilerle var olmayan bayan üyeler aracılığıyla kontör dolandırıcılığı yapılmaktadır. Size standart üye iken inanılmaz mesajlar gönderen bu sahtekar siteler, Gold üye olunca ne hikmetse asla hiçbir üyeyle iletişim kurmanızı sağlayamıyor. Çünkü o kişiler aslında yok. Sadece bilgisayar yazılımı. Söz konusu olay nitelikli dolandırıcılıktan başka bir şey değildir. Kanunlara saygılı bir vatandaş olarak bu siteleri şikayet etmeyi kendime görev olarak kabul ettim. Yardımcı olur bu siteleri yasaklar ya da kapattırırsanız bu ülke insanını dolandırılmaktan kurtarmış olursunuz.

-"SONRA MESAJ YOK"-

Sayın görevliler, söz konusu web sitesi bir çete görünümünde insanların paralarını gasp etmeye yönelik hazırlanmış ve sahte rumuzlu kişiler ve pc'lerle sürekli hatta olup sürekli mesaj atıp insanların kafalarını çelmeye yönelik çalışmaları sayesinde gold üyeliğine yönlendirip daha sonra istedikleri parayı tahsil ettikten sonra üyeler ile hiçbir şekilde mesaj ve bağlantı kurmuyorlar. Sizlerden ricam bu web sitesinin gözlem altına alınması ve gerekli yasal işlemlerin başlatılması, zira bu ihbarı emniyet teşkilatına bildirmeyi de kendime görev edindim.

-"ERKEKLERİ KANDIRIYORLAR"-

Bu sitelerden şikayetçiyim. İnsanları dolandırıp kredi kartı bilgilerini alıp, bayan olarak bir kaç resim koyup erkekleri kandırıyorlar bu durumdan rahatsızım gereken işlemleri yaparsanız sevinirim diğer insanları ruhsal olarak ve genç yaştaki çocukları psikolojik olarak etkiliyor.

-"ÜRÜNÜMÜ HALA ALAMADIM"-

www...com adlı internet sitesini ve firmayı dolandırıcılık suçundan ihbar etmek istiyorum. ../../2009 tarihinde bu site üzerinden yapmış olduğum alışverişte firma ürünleri göndermediği gibi para iadesi de yapmamıştır. Kendisini firma yetkilisi olarak tanıtan bu şahıs sürekli beni oyalamakta lütfen bu konu hakkımda bana yardımcı olun.

-"SANKİ DEVLET KURUMU"-

www...com vergi kimlik no adlı link kişilerden kişisel bilgilerini "Vergi No Sorgulama" adı altında alıp kötü amaçlarla kullanmaktadır. Site sanki "Vergi No"yu sorgulayan bir devlet sitesi görünümündedir. Ancak böyle bir şey yok. Site Kurban kişilerin bilgisini alıp başka amaçla kullanmaktadır. Bu sitenin kötü amaçlı olduğunu düşünmekteyim.

-"AÇIK ARTIRMALAR KENDİ ADAMLARINDA KALIYOR"-

www...com sitesinde güya açık artırma kisvesi altında insanları dolandırıyorlar, örneğin bir ürünün açık artırması diyelim ki akşam 21:00 de bitecek ama o saatte kesinlikle bitmiyor, en az 3-4 saat devam ediyor, bir ürüne bir artırım yapman için kota alman lazım. 700 kere arttırmak için alacağın kotanın bedeli 525 TL. Bir led tv'ye açık artırma yapman için 700 defa artırım yapman lazım. Olayın içeriği insanları bir birine düşürüp kota satmak, yoksa ürün 3 TL - 30 TL arası bedellere satılıyor, bu rakamda insanlara cazip geliyor, ama insanlar dolandırıldığını bilmiyor, farkında değiller, ürünü alanlarda genelde aynı kişiler, kendi adamlarının alıp almadığı hakkımda hiç bir garanti yok ne milli piyango idaresi ne de noter eşliğinde yapılıyor, kafalarına göre artırımı açıp kapatıyorlar. Sonuç olarak bu tür sitelerin halkımıza maddi ve manevi zarar verdiğini düşünüyorum ve bu sitenin kapatılmasını ve bu satışlardan menfaat sağlayan insanların kanun karşımda hesap vermelerini istiyorum."
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum