17 Ocak 2010

İstanbul Avrupa'nın Kültür Başkenti

AK Parti Mardin Milletvekili, Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı; Yard. Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL; Haliç Kongre Merkezi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin resmi açılış törenine katıldı.

Yerli-yabancı 5 bin kişinin katıldığı Haliç Kongre Merkezi’ndeki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Devlet Bakanı Faruk Özak, KKTC Başkanı Derviş Eroğlu, Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert katıldı.

Törende çoğunluğu Avrupa’dan yaklaşık 40 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcileri ile iş, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleri de bir araya geldi.

İSTANBUL'un Almanya’nın Essen ve Macaristan'ın Pecs şehirleri ile birlikte paylaştığı 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanı kutlamaları kentin 7 farklı noktasında düzenlenen havai fişek ve düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı. Kutlamaların merkezi olan Haliç, Sultahahmet, Taksim, Kadıköy, Pendik, Bağcılar ve Beylikdüzü'ndeki kutlamalara soğuk havaya rağmen binlerce İstanbullu katıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: İstanbul her zerresi ile her an canlı, her an dipdiri bir şehirdir.

Etkinlikte konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılına girilmesiyle birlikte 'Avrupa Kültür Başkenti' unvanını alan İstanbul için 'Roma'ya, Bizans'a, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış bu kentin her katmanı, tarihin bir sayfasıdır. İstanbul her zerresi ile her an canlı, her an dipdiri bir şehirdir' dedi.

'Bugün İstanbul adına, Türkiye adına, Avrupa adına büyük bir heyecanı, büyük bir coşkuyu hep birlikte yaşıyoruz' diyen Başbakan Erdoğan, insanlığın ortak mirası İstanbul'un bugün muhteşem bir törenle Avrupa'nın kültür başkenti olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan, 'Bir yıl boyunca gururla taşıyacağımız ve her türlü zengin etkinlikle hakkını vermeye çalışacağımız bu payeyi bize kazandıran herkese teşekkür ediyorum' dedi.

MİLLETVEKİLİ YÜKSEL: Böyle bir muhteşem atmosferde İstanbul gibi tarih boyunca bir kültür mozaiği olmuş bir şehirde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin resmi açılış töreninde vurgulamamız gereken bir şey vardır. O da Türkiye’nin bir Avrupa Ülkesi olduğudur.

Haliç Kongre Merkezi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin resmi açılış törenine katılan Yüksel şu sözleri söyledi:

İstanbul binlerce senedir zaten Avrupa’nın Kültür Başkenti olmuş bir şehirdir. Şimdi 2010 senesinde bu unvanın hakkıyla İstanbul’a verilmesi Türkiye'nin Avrupa Birliği’nin tabi bir üyesi olduğunun çok net bir göstergesidir. İstanbul tarihin ve medeniyetin tüm insanlığa bir emanetidir. Avrupa Kültür Başkenti unvanını bir yıllığına taşıyacak bile olsa İstanbul, var olduğu sürece Avrupa'nın bir kültür merkezi olma özelliğini asla kaybetmeyecektir. Sadece İstanbul bile Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunun, Avrupa Birliği'nin tabii üyesi olduğunun en büyük göstergesidir.

Biz Avrupa Birliği’ni çağdaşlaşma projesi, reform projesinin bir parçası olarak görüyoruz ve işte burada bunu tüm dünyaya açıkça gösteriyoruz. , Bir yıl boyunca İstanbul’da yapılacak etkinliklere katılmak için, İstanbul’u gezip görmek için gelecek binlere konuk Türkiye’yi Avrupa Birliği üyeliğine bir adım daha yaklaştıracaktır.

İstanbul’a gelen, Türkiye’ye gelen insanlar Türkiye AB’ye girdiği zaman herhangi bir ülke olmayacağının farkındadırlar. Türkiye AB’de en büyük 4–5 ülkeden biri olacak. Türkiye AB’de en etkin 4–5 ülkeden biri olacak. Bunu bugün İstanbul’da yarın Mardin’de başka bir gün Artvin’de Kars’ta Edirne’de gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz.

Şunu kimse unutmamalıdır: Avrupa bizim kıtamız. Avrupa’nın felsefi geçmiş ve geleceğini, ekonomik gelmiş ve geleceğini biz Avrupalı olarak belirleyeceğiz.

www.cuneytyuksel.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum