20 Ocak 2010

Suriyeli Valilerden Mardin’e Ziyaret

Türkiye ile Suriye arasındaki vizenin kaldırılmasından sonra sınır ticaretinin geliştirilmesi amacıyla GAP Bölgesi illerinde 3 günden bu yana gezi ve incelemelerini sürdüren Suriyeli 3 Vali Şanlıurfa'dan Mardin'e geldi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifesry.jpg
Suriye'nin Haseki Valisi Muazza Essellum, Deir Ezzor Valisi Houssin Arnous ve Rakka Valisi Adnan al-Sokhni, GAP İderesi Başkanı Sedrettin Karahocagil DPT Genel Müdürü Ferruh Tığlı 2 de GAP İdaeresi Bölge Müdür ve Yardımcıları ile Mardin Valisi Hasan Duruer'i makamında ziyaret etti. Türkiye ile Suriye arasında imzalanan bir protokol ile vize uygulanmasını kaldırılmasını ardından gerçekleşen bu ziyaretin sınır ticaretinin geliştirilmesi amaçlandığı belirtildi.

Valiler adına bir konuşma yapan Haseki Valisi Moa'atha Sallom Türkiye'de sınır komşusu olan Şanlıurfa ve Mardin ile sınır ticaretinin geliştirilmesi için 3 günden bu yana temaslarda bulunduklarını ve bundan çok memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bölge ziyareti kapsamında Şanlıurfa’da GAP'taki çalışmaları da yerinde inceleme imkanları bulduklarını anlatan Vali Essellum, GAP'ın başarıyla yürütülen çalışmaları yerinde görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. GAP’a benzer bir projeyi kendilerinin de Suriye’de Beşsar Esad’ın girişimleri ile uygulamaya koymaya hazırlandıklarını anlatan vali Essellum, “GAP hakkında birçok bilgimiz var ama gözlerimizle görmek istedik. Bu proje sanayi, ticaret ve tarım gibi çok değişik alanları kapsıyor. Biz de Sayın Beşşar Esad'ın teşvikiyle 'doğuyu kalkındırma projesi' geliştiriyoruz'' diye konuştu.

Komşu dost kardeş ülke Türkiye her alanda ilişkilerin geliştirilmesi sınır ticareti ile sınır illerinin kalkınması için çaba göstereceklerini belirterek, 'Suriye ve Türkiye'yi iki toplum bir ülke olarak düşünüyoruz. Sınırları hayali olarak görüyoruz. Gönlümüzde ve yüreğimizde iki ülke arsındaki sınırlar çoktan kalkmıştır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Başer Esat ile sürdürdükleri görüşmeler iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkileri olumlu yönde eklemiştir. Bunun meyvelerini yapacağımız karşılıklı sınır ticareti ile olgunlaştıracağız. Öyle ümit ediyorum ki zaman içinde iki ülke vatandaşları olarak bizler, sanki bir ülkedeymiş gibi, ticari ilişkilerde, sosyal ilişkilerde bulunabilmeliyiz. Bunun dünyada çok örnekleri var. Biz de aynı kültür dünyasının, coğrafyanın insanları olarak akrabalarımız, kardeşlerimiz olarak bu ilişkiyi sürdürebiliriz. Biz uzun yıllar bu ilişkiden mahrum kaldık. Şahsen Türkiye ve Suriye tarafında aynı ilgiyi görüyorum. Yıllarca süren bu mesafeli duruşun etkisiyle belki çok sıcak bir kucaklaşma ve samimi bir duyguyla ilişkileri geliştirme gayreti içinde olduklarını görüyorum.''dedi.

Haseki Valisi Moa'atha Sallom, Suriye'ye özgü resmi törenlerde Suriye’nin yerel kıyafeti olan abasını Mardin Valisi Hasan Duruer'e hediye etti.

Karşılıklı hediyeleşmelerin ardından Mardin Valisi Hasan Duruer'de Suriye heyetini Mardin'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Duruer ' Komşu illerin valisi diyorum. Çünkü daha önceleri de söylemiştim. Aramızda bir sınır yoktur. İki komşu ilin sanayici ve İşadamlarının bir araya gelerek yapacakları ikili görüşmeler sonrasında sınır ticareti ve ekonomiye olumlu yönde yansıyacağına inanıyorum' diye konuştu.

Şanlıurfa'da Sivil Toplum kuruluşları ile aynı konu üzerinde toplantılar düzenleyen heyet Mardin'de de ayını konular ile ilgili Sivil toplum Kuruluşları ile bir araya geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum