22 Ocak 2010

Yemeği beraber yemek

Sual: Birlikte yemek yenince, birinden ötekine hastalık geçeceği söyleniyor. Bu bakımdan yemeği çoluk çocuk ile aynı kaptan yemeyip ayrı kaptan mı yemelidir?
CEVAP
Yemek işi, ibadet değil, âdettir. Her mubah âdette olduğu gibi, yemek yerken de, o ülkenin âdetine uymakta, ayrı kaplarda yemekte mahzur yoktur. Bulaşıcı hastalığı olan kimsenin, diğer insanlarla düşüp kalkması uygun olmaz. Bulaşıcı hastalıkların çevreye yayılmasını önlemek için dinimiz, karantinaya büyük önem vermektedir. Bulaşıcı hastalık bulunan yere girilmemesini ve burada bulunanların da başka yere gitmemesini emretmektedir.

Bulaşıcı hastalık bulunan yerden dışarı çıkmanın yasak edilmesinin iki sebebi vardır.
1- Sağlam olanlar, hastaların yanından ayrılınca, hastalara bakacak kimse kalmaz, hastalar, perişan ve helak olur.

2-
Bulaşıcı hastalık bulunan yerde, mikroplu hava, herkesin içine yerleşince, o yerden başka yere gidenler, hastalıktan kurtulamadığı gibi, hastalığı başka yere götürüp, sağlam insanlara da bulaştırmış olur. Bu bakımdan karantinaya önem verilmelidir.

Bulaşıcı hastalığı bulunmayan aile fertlerinin birlikte sofraya oturup yemek yemelerinde mahzur yoktur. Hatta bugünkü tıbbın açıkladığına göre, birlikte yemek yenince, birinden diğerine mikrop geçmekte, vücut o mikroba karşı bağışıklık kazanmaktadır. Çocuklara, büyüklere yapılan aşılar da, bir cins mikrop verilmesidir. Aşı ile verilen mikroba bağışıklık kazanan kimse, o mikropla karşılaştığı zaman hastalanmaz. Birlikte, rahmet ve bereket vardır. Birlikte yemenin fazileti hakkında bildirilen hadis-i şeriflerden birkaçı şöyle:
(Yemeği, toplu olarak yiyiniz; bereket topluluktadır.) [İbni Mace]

(Bir kişilik yemek, iki kişiye, iki kişilik yemek, dört kişiye, dört kişilik yemek de sekiz kişiye kâfi gelir. Allahü teâlânın fazlı, bereketi toplulukla birliktedir.)
[Müslim]

(En şerliniz, yemeği yalnız yiyendir.)
[İ.Şarani]
(Yemeği beraber yiyenin kalbi yumuşar.) [Harâiti]
(Allahü teâlânın en çok sevdiği sofra, çevresinde fazla el bulunan sofradır.) [Taberani]

(Yemeğin hayırlısı toplulukta yenilendir.)
[Harâiti]
(Toplu halde yiyin, bir kişinin yemeği iki kişiye yeter.) [Taberani]

Bazıları, (Ya Resulallah, çok yediğimiz halde doymuyor, yemeğin bereketini göremiyoruz) dediler. Peygamber efendimiz bunlara, (Sizler yemeği ayrı yiyorsunuzdur. Yemeği beraber yer, besmele çekerseniz, yemeğiniz bereketli olur) buyurdu. (İbni Mace)

Yemeği çoluk çocukla yemek muhabbeti de artırır. Çok çocuklar, birlikte yiyebilmek için babalarının işten gelmesini beklerler. Çocuklarından ayrı yemek yemeyi âdet haline getirmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum